Про це інформує прес-служба ОГТС України.

Оператор ГТС України пропонує підвищити залежність країни-агресора від українського транзитного маршруту шляхом зупинки або істотного обмеження транспортування газу через російський газопровід «Північний потік-1».

Про відповідне звернення ОГТСУ та Нафтогазу до Мінекономіки ФРН і BNetzA, механізми та підстави для зупинки «Північного потоку-1» в ефірі національного телемарафону розповів генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

«Ідея звернення полягає в тому, що 20 травня 2020 року «Північному потоку-1» були надані виключення з німецького законодавства, які базувалися на тому, що цей газопровід сприятиме укріпленню безпеки газопостачання до Європи, відповідати принципам ринкової конкуренції, енергетичної солідарності ЄС. Проте ми бачимо, як росія порушує всі ці принципи: рф створила штучний газовий дефіцит минулого року, рф наполягає в односторонньому порядку на сплаті за газ в рублях, рф зупинила постачання газу до Польщі, Болгарії, Фінляндії. Також ми знаємо, що рф розпочала військову агресію проти України, окупувала частину наших територій, зокрема ті території, на яких розташовані об’єкти української ГТС. Підстави, на яких надавалися виключення для «Північного потоку-1», нині не відповідають дійсності», – повідомив Макогон.

Як зазначив керівник ОГТСУ, від зупинки «Північного потоку-1» не постраждають європейські споживачі, оскільки на сьогодні існує достатньо вільних потужностей для транзиту газу з росії до Німеччини, зокрема через український маршрут, – інформує прес-служба ОГТС України.

«Голос України».