Верховна Рада України   п о с т а н о в л я є :

1. Схвалити Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) щодо позбавлення Російської Федерації статусу держави – члена ЮНЕСКО (додається).

2. Доручити Голові Верховної Ради України забезпечити невідкладне направлення тексту Звернення до Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України  Р. СТЕФАНЧУК

м. К и ї в
31 травня 2022 року
№ 2283–IX

ЗВЕРНЕННЯ
Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) щодо позбавлення Російської Федерації статусу держави – члена ЮНЕСКО

24 лютого 2022 року почався повномасштабний наступ Російської Федерації, що безпосередньо загрожує територіальній цілісності і суверенітету України. Так, Україна та її громадяни вже третій місяць поспіль протистоять ворогу на всій території держави, продовжуючи виборювати свою свободу і право на самовизначення.

Незважаючи ні на що, Російська Федерація не припиняє знищення міст та цілих регіонів України шляхом завдання непоправних наслідків у вигляді зруйнованої національної інфраструктури, культурної спадщини та численних жертв серед цивільного населення та військового складу.

Найбільші втрати на культурному фронті є наслідком перманентних артилерійських обстрілів, авіа- та ракетних ударів. Від початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація випустила по Україні понад 2100 ракет, і ця цифра продовжує зростати кожного дня.  

Внаслідок обстрілів в Україні постраждали об’єкти спадщини у більшості регіонів держави. За останніми даними, було пошкоджено або знищено вже понад 250 культурних пам’яток, серед яких церкви, музеї, пам’ятники, заповідники, будинки культури, театри, бібліотеки та історичні будівлі.

Такі дії з боку держави-агресора є абсолютним нігілізмом норм міжнародного гуманітарного права та здорового глузду. Російська Федерація методично здійснює руйнацію об’єктів матеріальної і нематеріальної культурної спадщини та супротив розвитку української культури як такої.

Попри триваючі загрози, Україна висловлює вдячність за підтримку Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) та високо цінує взаємодію з організацією у цей складний час.

Особливо важливими стали активні дії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо підтримання вимоги української сторони відмовитися від проведення чергової сесії організації на території держави-агресора, збільшення допомоги українському інформаційному простору, а також численні заклики до Російської Федерації щодо негайного припинення застосування сили проти України. Також у ЮНЕСКО неодноразово підкреслювали необхідність дотримання Російською Федерацією зобов’язань міжнародного гуманітарного права, зокрема Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року, та засуджували напади і пошкодження культурної спадщини в усіх її формах в Україні. Однак перелічені прояви підтримки організації не мали впливу на дії держави-агресора та не запобігли наступним нападам, які продовжуються донині.   

За всю історію співпраці з організацією Україна завжди розділяла її фундаментальні принципи, висловлювала свою прихильність та гідно дбала про об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні, список яких на сьогодні налічує сім найменувань.

Україна високо цінує членство в ЮНЕСКО та використовує його не тільки в аспекті збереження культурної спадщини держави, а і для розкриття її потенціалу у майбутньому. Але наразі питання подальшого розвитку нашої держави прямо залежить від дій Російської Федерації, яка докладає усіх зусиль, аби сплюндрувати багатовікові надбання України, в тому числі культурні. Держава-агресор та її керівництво давно показали свою позицію -- вони не мають на меті продовження дипломатичних відносин із цивілізованим світом та міжнародними інституціями, навіть тими, членом яких вона є.

Від імені Українського народу  Верховна Рада України звертається до Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) невідкладно розглянути можливість позбавлення Російської Федерації статусу держави -- члена ЮНЕСКО.

Війна, оголошена Російською Федерацією Україні, забирає не тільки тисячі життів українців, а і намагається забрати нашу національну спадщину, культуру та ідентичність. Саме тому ми маємо докласти якомога більше зусиль, щоб покласти край цій агресії.