У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо посилення гнучкості місцевих бюджетів та підвищення оперативності прийняття рішень» (№ 7426), який дозволить органам місцевого самоврядування в умовах воєнного стану використовувати кошти спеціального фонду місцевих бюджетів на забезпечення життєво необхідних потреб жителів територіальних громад.

Уряд звертає увагу, що зараз на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів накопичено чималі суми коштів екологічного податку, які в умовах мирного часу мали бути спрямовані на здійснення природоохоронних заходів. Також на рахунках зберігаються залишки коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, концесійні платежі щодо об’єктів комунальної власності, грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності. Разом з тим в умовах воєнного стану на перше місце вийшли питання фінансового забезпечення відсічі збройної агресії проти України, забезпечення територіальної оборони, підтримки інфраструктури та соціального захисту громадян.

Однак поки що накопичені на рахунках спецфонду кошти не можна спрямувати на ці потреби, адже вони мають цільове призначення. Щоб врегулювати це питання, законопроектом № 7426 пропонується: скасувати на період дії воєнного стану обмеження здійснення видатків за рахунок вільного залишку бюджетних коштів або перевиконання дохідної частини загального фонду місцевого бюджету, визначені частиною другою статті 85 Бюджетного кодексу України; надати право місцевим державним, військовим, військово-цивільним (у разі утворення) адміністраціям, виконавчим комітетам сільських, селищних та міських  рад передавати кошти із спеціального фонду місцевого бюджету (крім власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів) до загального фонду місцевого бюджету на підставі відповідного рішення.

«Цей законопроект дозволить органам місцевого самоврядування оперативно приймати рішення та спрямовувати кошти зі спеціального фонду на першочергові потреби, зокрема на територіальну оборону та підтримку місцевої інфраструктури», – вважає міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.