Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустріч із Віце-президентом Німецького Бундестагу Вольфгангом Кубікі та керівником фракції Вільної Демократичної Партії в німецькому Парламенті Крістіаном Дюрром.

Руслан Стефанчук висловив вдячність своїм німецьким колегам за низку важливих рішень Парламенту на користь України та наголосив, що головна мета його візиту – це питання підтримки України на шляху отримання кандидатського статусу на шляху до ЄС.

«Отримання статусу в кандидати ЄС – це не членство в ЄС. Це  чесний шлях, щоб отримати справжнє членство. Ми чітко усвідомлюємо той шлях, який треба пройти і  ми готові його пройти з честю», - наголосив Руслан Стефанчук.

Також на зустрічі піднімалося питання постачання Німеччиною Україні необхідної зброї. Руслан Стефанчук подякував за важливе рішення німецького Парламенту у цьому напрямку, але зауважив, що ці рішення мають втілюватися в життя якнайшвидше. 

«Ми втрачаємо найцінніше, що у нас є. Сьогодні 99-ий день війни. Завтра буде 100. І цифри стають тризначними. Тому я хочу звернутися до вас щодо сприяння якнайшвидшого вирішення питань про надання зброї Німеччиною», - зазначив Руслан Стефанчук.

Крім того,  він наголосив на потребі посилити  санкційний тиск на рф, без якого неможливо виграти цю несправедливу війну. Голова Верховної Ради України навів слова німецького канцлера Отто фон Бісмарка, що «угода з росією не вартує паперу, на якому вона викладена».

«Повна перемога неможлива без притягнення агресора до справедливої юридичної відповідальності по всіх канонах міжнародного права. Не можна дозволити руйнуватися світовому порядку у 21 ст. по волі однієї людини. Це несправедливо. Це нечесно.  І не те, заради чого вмирають сьогодні українці», - підкреслив Руслан Стефанчук.

За його словами, на жаль, Україна завжди матиме такого агресивного сусіда, і географію не зміниш, але географія не має стати вироком для країн, тому потрібно змінювати майбутнє, робити висновки з того, що відбулося.

«Чи можливе замирення? Я думаю, поки живі спогади про Ірпінь, Маріуполь, Бучу, Бородянку, це питання не буде стояти на порядку денному. Нам треба думати, як співіснувати. Але примирення – складне питання, бо немає жодного українця, якого б не торкнулася війна», – підкреслив Руслан Стефанчук.

Віце-президент Німецького Бундестагу Вольфганг Кубікі та його колега по партії керівник фракції Вільної Демократичної Партії в німецькому Парламенті Крістіан Дюрр від імені своєї партії висловили повну підтримку євроінтеграційним прагненням України та запевнили, що будуть робити все, щоб ця ініціатива не знайшла супротиву у стінах німецького Парламенту.

«Наша ліберальна партія вирішила, що Україна має отримати цей статус. На нашу думку, Європейський Союз сьогодні потребує фанатів. Зараз дискусія на тему «чи варто розширювати ЄС?» застаріла, вона не на часі. Тому для нас неймовірно важливо чути наскільки проєвропейськи налаштовані українці. Нам необхідні люди, які живуть цією ідеєю, ідеєю Європи», - підкреслив Крістіан Дюрр.

Віцепрезидент Німецького Бундестагу Вольфганг Кубікі запевнив свого українського колегу, що Німеччина  і надалі буде підтримувати санкції та постачати зброю. Крім того, повідомив депутат, Парламент Німеччини вже виділив додаткові кошти на персонал, який буде займатися розслідуванням злочинів росії в Україні.

«Ми робимо це не лише заради України, а й для самих себе. Ми не можемо допустити, щоб так грубо порушувався світовий порядок», - підкреслив німецький парламентарій. 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Зближення України та Європи — угода на умовах «win-win»

Україна — це Європа. Саме за цю ідею Україна сьогодні воює. І саме заради неї ми разом повинні перемогти. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час спеціального засідання Комітету Німецького Бундестагу у закордонних справах і Комітету Німецького Бундестагу у європейських справах за участю Президентки Німецького Бундестагу Бербель Бас.

За його словами, владімір путін найбільше боявся та боїться європейської інтеграції України. Ця війна ж триватиме доти, доки путін вірить, що в України немає європейського майбутнього.

«Без України нічого не вартує його ідея-фікс — СРСР 2.0. А ця ідея — єдине, що в нього є, і єдине, на що він спромігся протягом свого нікчемного життя. Путіну не вдалося ані купити, ані спокусити нашу країну. Тому він вирішив стерти нас із лиця Землі», — зазначив Руслан Стефанчук.

На його переконання, вступ України до ЄС має стати справою честі для Німеччини та всього континенту. Адже Україна та Європа критично потрібні одна одній. Це відновлення історичної справедливості й угода на умовах «win-win». 

«Після війни Україна потребуватиме європейського досвіду розбудови правової держави та розвитку ринкової економіки. А Європа й надалі потребуватиме змін. Як метафізично, так і практично — потрібен наш «зелений» водень, потрібен наш досвід цифровізації, потрібна наша боєздатна та досвідчена армія… Україна може та має стати новим поколінням Європи. Наше зближення — це надання Європі нових сенсів», — закцентував Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради звернувся до депутатів Бундестагу із закликом підтримати надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС, ухваливши відповідну резолюцію Бундестагу.

«Ця резолюція стане закріпленням політичної волі німецького народу, чия підтримка на нашому боці. Ця резолюція послугує дороговказом для рішення федерального уряду та федерального канцлера в дусі німецької демократії. Адже це рішення, час якого настав. 24 лютого росія підступно напала на Україну та здійснила замах на Європу. 24 червня Європа може надати гідну відповідь та змінити хід історії на свою користь», — зазначив Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Україна стримує ті потенційні загрози, які сьогодні нависли над Європою

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів робочу зустріч із Головою Християнсько-демократичного Союзу, керівником фракції ХДС/ХСС у Німецькому Бундестазі Фрідріхом Мерцом.

Під час зустрічі обговорили питання підтримки Німеччиною отримання Україною членства в ЄС та поставки важкого озброєння для Збройних Сил України. Насамперед Руслан Стефанчук висловив вдячність Фрідріху Мерцу за ініціювання всіх найважливіших для України рішень.

«Ви є основним ініціатором питання передачі Україні зброї, це на порядку денному вашої партії. Але нам потрібно, щоби між рішеннями та їх імплементацією було якомога менше часу», — закцентував Голова Верховної Ради.

Спікер Парламенту наголосив, що чим швидше Україна отримає якісну зброю, тим скоріше переможе у війні, розв’язаній рф. Він нагадав слова Президента України Володимира Зеленського, що один день війни забирає в Україні 100 її кращих синів і дочок, а також 500 робить пораненими.

«Більшість країн ЄС підтримує прагнення України стати членом ЄС. Думаю, що однозначна позиція Німеччини як лідера ЄС могла б переконати й інших скептиків», — зазначив Руслан Стефанчук. 

До того ж, за його словами, якщо Бундестаг виявить таку підтримку для українського євроінтеграційного напряму, це буде серйозним поштовхом для федерального уряду прийняти такий же підхід щодо кандидатського статусу України. 

Також Голова Парламенту звернувся з проханням розглянути можливість ініціації відповідного закону про конфіскацію майна російських олігархів, за рахунок яких буде відшкодована шкода, завдана Україні та українському народу.

«Минулого тижня на конгресі в Роттердамі було ухвалено резолюцію, в якій чітко висловили свою підтримку Україні в отриманні наприкінці червня статусу кандидата в ЄС», — заявив, зі свого боку, Голова Християнсько-демократичного Союзу, керівник фракції ХДС/ХСС у Німецькому Бундестазі.

Він поінформував, що мав розмову з Федеральним Канцлером Німеччини. Фрідріх Мерц вважає, що Олаф Шольц має зайняти чітку, визначену позицію щодо набуття Україною статусу кандидата на вступ до ЄС і з цією позицією вийти на засідання Європейської Ради в кінці червня цього року. 

«Стосовно питання статусу кандидата, ми будемо його обговорювати, й надалі чинити політичний тиск, для того, щоби його вирішити. Тут є єдине рішення – ухвалювати Резолюцію», — наголосив Фрідріх Мерц.

Він також повідомив, що Німеччина шукає можливості, як можна заморозити російські активи, аби потім використати їх у відбудові України. За його оцінками, постачання зброї занадто пізнє і його занадто мало. 

«Ми могли б швидше і набагато більше. Наприклад, бойові машини піхоти, які Німеччина зараз мала поставити в Україну. Уряд викручується і хоче зараз поставити німецькі машини в Грецію, з тим, щоб Греція надала Україні іншу техніку, старішу. Це техніка, якій 60 років», — розповів Фрідріх Мерц.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Ми хочемо чітко зрозуміти позицію Німеччини щодо євроінтеграційних прагнень України

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час інтерв’ю каналу «1+1» повідомив, що в Німеччині він зустрічається з прихильниками та скептиками європейської інтеграції України. Ціль Спікера Парламенту України — переконати їх у тому, що Україна гідна бути кандидатом у членство ЄС.

«Ми не просимося як бідні родичі. Ми йдемо на правах рівноправного члена й можемо дуже багато запропонувати ЄС», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, крім людського капіталу, високоінтелектуального, високоосвіченого, Україна може дати Європі високий рівень безпеки, зокрема — продовольчої; напрацювання у сфері цифровізації, зеленої енергетики.

«Сьогодні час великих, історичних рішень і кожен за своє рішення буде нести відповідальність. Тому я хочу переговорити з високопосадовцями Німеччини про те, що сьогодні це унікальний шанс увійти в історію як країна, яка допомогла Україні вирватися з лап росії», — наголосив Руслан Стефанчук.

На його переконання, від рішення Німеччини залежить дуже багато рішень інших країн. Німеччина є маркером для багатьох країн і тому є надзвичайно важливою.

«Ми хочемо чітко зрозуміти позицію Німеччини. І хочемо, щоби ця позиція була на боці України», — наголосив Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Ми воюємо з диктатурою – ми боремося з анти-Європою

Інтеграція України та країн Західних Балкан – це паралельний процес, який взаємно підтримується. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час пресконференції.

«Про жодну конкуренцію між нашими країнами чи нашими прагненнями не йдеться. Зовсім навпаки – ми всі прагнемо до європейської гармонії, гармонії демократії, верховенства права, прав людини, поваги та захисту меншин та ринкової економіки. Ми бачимо, куди веде зворотний шлях. Ми воюємо з диктатурою – ми боремося з анти-Європою», – наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, ніхто не має сумнівів, що українці – це європейський народ, а в 2022 році – напевно, найбільш відданий європейській ідеї народ.

«Нас не вдалось спокусити чи підкупити. І нас не вдасться знищити. Адже нам є, за що боротись. Я дякую Німецькому Бундестагу та сподіваюсь, що підтримка європейської України буде висловлена офіційно німецькими депутатами», – розраховує Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Крига скресла, — Руслан Стефанчук про отримання Україною зброї від Німеччини

Надзвичайно важливо те, що крига скресла та Україна отримала шанс на постачання найновішої й найсучаснішої зброї від Німеччини. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час інтерв’ю виданню Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

«Звісно, Україна хотіла б більше зброї від Німеччини. Насамперед нам потрібна важка зброя. Наприклад, самохідні гаубиці, реактивні системи залпового вогню або системи протиповітряної оборони, протикорабельного спорядження. Але нам приємно, що весь світ реагує й надає допомогу. Звісно нам хотілося б більше. Але я вважаю, що це вже перший крок, після якого будуть й інші», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Він навів слова Президента Володимира Зеленського, що кожен день війни в Україні вартує майже 100 життів українців і 500 поранених. Тому, на думку Руслана Стефанчука, дуже важливою, крім прийняття рішення, є його швидка реалізація.

«Нам дуже хотілося б, щоби в умовах сучасної війни Україна отримала найсучасніше обладнання. Битися з росією старою технікою — це довго й неефективно. Ми хочемо відстояти свою територію якомога швидше. Для цього потрібна найновіша техніка», — підкреслив Руслан Стефанчук.
Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України