Іноземних медичних працівників та фахівців хочуть залучати до надання медичної та реабілітаційної допомоги українцям. Багато таких спеціалістів готові допомагати на волонтерських засадах. Натомість громадян російської федерації та республіки білорусь такі зміни не зачеплять. 

Народні депутати, які представляють різні фракції та групи, вже зареєстрували у Верховній Раді проект змін до деяких законів, які стосуються підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги в період воєнного стану (№ 7422). У пояснювальній записці, яка супроводжує документ, вони вказують на те, що нині законодавче регулювання надання медичної та реабілітаційної допомоги іноземними медичними працівниками та фахівцями не відповідає наявним реаліям. Зокрема, процедура залучення таких фахівців є занадто складною і тривалою для воєнного часу, наголошують парламентарії. Як приклад наводять формулювання положень закону про волонтерську діяльність, які перешкоджають залученню волонтерів – іноземних медичних працівників та фахівців з реабілітації вітчизняними комунальними некомерційними підприємствами і тим паче приватними медичними закладами, які активно співпрацюють з іноземними медиками. 

Недостатньо врегульованим залишається і надання допомоги із застосуванням  телемедицини та телереабілітації, хоча вони є особливо важливими в сучасних реаліях. У період дії воєнного стану склалася тенденція до спрощення регуляторних процедур, яка має повною мірою поширитися і на медичну регуляторику для розширення можливостей і надання необхідної медичної та реабілітаційної допомоги, переконані народні депутати.

Широкомасштабна збройна агресія проти нашої країни ускладнила доступ громадян до медичної та реабілітаційної допомоги. Деякі заклади охорони здоров’я, зокрема в зоні бойових дій, тимчасово зупинили надання такої допомоги, а частині медичних закладів довелося зупинити надання планових госпіталізацій та операцій. Чимало медичних працівників вступили до лав Збройних Сил України або Територіальної оборони, частина жінок-медиків, рятуючи своїх дітей від війни, покинули країну. Натомість військовослужбовці та цивільні особи, в тому числі діти, продовжують зазнавати складних травм і поранень. 

Для того, щоб вирівняти ситуацію, парламентарії й пропонують ухвалити законопроект № 7422. Змінити пропонують, зокрема, основи законодавства про охорону здоров’я, закон про реабілітацію у сфері охорони здоров’я, закони про волонтерську діяльність, про захист персональних даних, про ліцензування видів господарської діяльності.

Зміни, які пропонується внести до цих законів, спрямовані насамперед на приведення у відповідність до потреб правового регулювання законодавчих вимог, пов’язаних із допуском іноземних медичних працівників та фахівців з реабілітації до здійснення відповідної діяльності. Урегулюють також питання, які виникають із наданням допомоги із застосуванням телемедицини, залученням відповідними юридичними особами волонтерів, дотриманням ліцензійних умов тощо. 

Законотворці очікують, що це підвищить доступність фахової медичної допомоги для військовослужбовців та цивільних осіб у період дії воєнного стану.