Спікер Українського Парламенту висловив сподівання на чесну та відкриту розмову та зазначив, що готовий предметно представити поточну ситуацію в Україні та відповісти на всі можливі запитання.

За його словами, налагодження робочого діалогу між Україною та Німеччиною, зближення народів — це ключове завдання візиту до Німеччини, а вчорашні зустрічі із колегами з Бундестагу продемонстрували високий рівень підтримки України.

«У мене склалося враження, що Україна об’єднує навіть політичних опонентів у Німеччині. Ми цінуємо і персональні історії допомоги», — розповів Руслан Стефанчук.

Спікер Українського Парламенту наголосив, що основна мета його візиту — отримати повну підтримку від Німеччини у питанні надання Україні статусу кандидата у члени ЄС й у цьому питанні позиція Федерального Канцлера Німеччини є ключовою.

«Хотів би почути її від Вас прямо і чітко. Як результат нашого спілкування я хотів би почути від Вас слова надії для всіх українців: «Я підтримую надання Україні статусу кандидата у члени ЄС, щоб подати сигнал всьому народові України, що його боротьба не марна і що він може почати свій шлях на досягнення всіх необхідних критеріїв для набуття з часом повного членства»,— зауважив Руслан Стефанчук.

Крім того, він закцентував увагу на питанні визначення перемоги України.

 «Коли ми кажемо «перемогти», то маємо на увазі перемогу європейських цінностей над варварством і непередбачуваністю… Перемога України гарантує мирне і передбачуване майбутнє для країн Європи. Будь-який інший сценарій лише спонукатиме Путіна на нові загарбання нових країн. Це потрібно зупинити зараз. Це історична місія сучасних політиків», — підкреслив Руслан Стефанчук.

А для повної та швидкої перемоги України, зазначив Спікер Українського Парламенту, нашим військовим вже зараз потрібні сучасні системи протиповітряної оборони.

«Оголошене Вами рішення про постачання нам IRIS-T є дуже своєчасним і сподіваємося, що між рішенням і постачанням цих систем в Україну пройде час, необхідний на дорогу, без будь-яких бюрократичних зволікань», — зауважив Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Фото: Maurizio Gambarini

Руслан Стефанчук про зустріч з Олафом Шольцем: Мені здається, що ми були максимально щирі

Голова Верховної Ради України описав свої враження від зустрічі із Федеральним Канцлером Німеччини Олафом Шольцем в інтерв’ю телевізійному каналу ARD.

«Мені здається, що ми були максимально щирі. Німеччина є лідером ЄС, і думка Німеччини стосовно кандидатства України в ЄС є надзвичайно важливою. Я думаю, що зміг розвіяти всі скептичні побоювання Олафа Шольца, і дуже сподіваюся на його позитивне рішення на саміті Європейської Ради», — розповів журналістам  Спікер Українського Парламенту.

Руслан Стефанчук додав, що запросив Олафа Шольца відвідати Україну та виступити в Українському Парламенті, який сьогодні стає світовим майданчиком для усіх лідерів, які хочуть заявити свою позицію і підтримати Україну. 

«Він подякував за це запрошення, і я дуже сподіваюся, що він його прийме», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Руслан Стефанчук: Український народ демонструє сьогодні всьому світу, що ми справді є фанатами ЄС

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в межах робочого візиту до Німеччини провів зустріч зі співголовою Соціал-демократичної партії Німеччини Заскією Ескен.

Спікер українського Парламенту подякував представниці правлячої партії за підтримку України німецьким народом і звернувся із проханням посприяти у набутті нашою країною статусу кандидата на членство в ЄС.

«Український народ, який героїчно, ціною власного життя, відстоює ідеали Європейського Союзу, має право здобути визнання Європейським Союзом і отримати статус кандидата. Членство в ЄС – це не винагорода, що має надаватися за «вислугу років». Той є справжнім фанатом ЄС, хто докладає більше зусиль і доводить всьому світу гідність стати членом. Український народ наразі за європейські цінності віддає найцінніше – своє життя», – підкреслив Спікер Українського Парламенту.


Зі свого боку, Заскія Ескен, описуючи дії рф щодо України, відзначила, що «це імперіалізм фашистського зразка». Вона висловила підтримку України на її шляху до ЄС й пообіцяла переконати Олафа Шольца здійснити візит до Києва, а не просто обмежитися відеозверненням до українського парламенту.

На її переконання, росія немає права здобути перемогу в цій війні та запевнила, що СДП підтримує український народ в його боротьбі за суверенність, за свободу та, зрештою, за своє життя.

«Ми будемо ангажуватися в справу справедливого розслідування злочинів, які вчиняються в Україні. Тому що ці злочини мають бути розслідувані, Україна має бути відбудована, і за це війну має заплатити російський агресор», – зазначила політик.

Присутні також обговорили питання постачання зброї Україні та посилення санкційної політики до рф.

«Важливо, щоб ці санкції нанесли шкоду росії, а не нам і нашій економіці, щоб росія страждала від них. Ми будемо посилювати санкції. росія не має права перемогти. Але яким буде мир –  це рішення прийматиме Україна»,  – підкреслила Заскія Ескен.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Федеральний міністр оборони Німеччини: Ми будемо вам допомагати не лише зброєю — наші серця з вами

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі із Федеральним міністром оборони Німеччини Крістіною Ламбрехт обговорив надання Україні зброї.

Руслан Стефанчук висловив вдячність німецькому Уряду за вже зроблені кроки в прийнятті рішення щодо виділення важкої зброї й наголосив на важливості швидкого постачання саме сучасної зброї.

«Це питання виживання України як держави, питання захисту мого народу, питання цілісності української держави. Кожний день, який проходить із моменту прийняття рішення до його імплементації, забирає в України найкращих синів і дочок. Тому поставки найновітнішої техніки до України — це питання прискорення нашої спільної перемоги», — зазначив Руслан Стефанчук на початку зустрічі та додав, що втілення цих рішень має бути якнайшвидшим.

Він наголосив, що Україна готова до співпраці з Німеччиною в оборонній сфері як сьогодні, так і в майбутньому.

«Розраховую, що системи IRIS-T в найкоротші терміни зможуть бути поставлені до України та захищати українські міста від нальотів російської авіації та ракетних обстрілів. Не виключаю отримання від Німеччини підводних човнів, тому що ми готові стати оборонним східним кордоном усієї Європи. І ця співпраця буде взаємовигідною як на цьому етапі, так і в майбутньому», — запевнив присутніх Руслан Стефанчук та закликав Крістіну Ламбрехт посилити прийняття рішень у сфері безпеки, від яких буде залежати, чи зупинить Україна путіна.

«Українці стоятимуть до перемоги, але нам потрібна ваша допомога — швидкі рішення та їх швидка імплементація. Швидкість визначає сьогодні фактор нашої спільної перемоги», — наголосив Спікер Українського Парламенту.

Федеральний міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт висловила захоплення майстерністю українських солдатів, які проходять зараз навчання в Ідар-Оберштайні.

«Я була вражена їхньою мужністю, їхнім бажанням навчитися. Я так само дякую за нашу співпрацю. Ми й надалі будемо робити все, щоби підтримувати Україну, і не тільки в цей час, а й довгостроковій перспективі, тому що добре освічена, добре навчена армія — це гарантія безпеки майбутнього, і вашої країни, й інших», — запевнила Крістіна Ламбрехт.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України