«Війна, оголошена проти України та Європи, неодмінно завершиться перемогою України та всієї Європи», — наголосив Голова Верховної Ради України в інтерв’ю виданню «Euronews».

Водночас він зазначив, що коли завершиться війна — «точного рецепту ніхто не знає». А втім, щодня ми все ближчі до спільної перемоги та лише разом можемо пришвидшити настання цього переможного дня. 

«Україна має чіткий і зрозумілий план — це повноцінне членство в ЄС. Сьогодні ідеться про надання юридично зафіксованої точки, яка називається «статус кандидата на вступ до Європейського Союзу», — зауважив Спікер Парламенту та додав, що Україна не хоче, щоби для неї придумували «якісь нові статуси, яких не існує, або давали поблажки». 

«Україна хоче чесно здобути статус кандидата, чесно пройти шлях до повноцінного члена, виконавши всі необхідні критерії», — зазначив Руслан Стефанчук. 

Голова Верховної Ради України наголосив, що зі здобуттям статусу кандидата Україна має отримати «дорожню мапу» подальшого руху, щоби було чітко зрозуміло: що ще потрібно зробити, на що звернути увагу та коли можливо отримати статус повноцінного членства. 

«Якщо ми всі зацікавлені в тому, щоби війна в Європі завершилася, маємо бути єдині, як ніколи», — зауважив Руслан Стефанчук та акцентував, що українці хочуть повернутися у свій спільний європейський дім: «Вони не хочуть більше «СРСР 2.0».

Також під час інтерв’ю було порушено питання переговорів: «Місце для дипломатії є завжди, але треба розуміти, що з кожним Ірпенем, з кожною Бучею, з кожним Маріуполем коридор для переговорів суттєво зменшується». «Ніколи у житті предметом для переговорів не буде питання українського суверенітету, української незалежності та української територіальної цілісності. Україна — це цілісна, суверенна і незалежна держава й такою має зберігатися, тому що таким є весь цивілізований світ», — наголосив Руслан Стефанчук. 

«Україна є житницею не лише Європи, але й всього світу, тому що 10% світової продовольчості дає саме Україна», — повідомив Голова Парламенту та заявив, що саме тому зараз необхідно ухвалити рішення, які дадуть можливість вивезти з України зерно, яке блокується рф. 

«Саме тому я зараз здійснюю цю робочу поїздку, аби подякувати тим, хто підтримує Україну, а також поспілкуватися зі скептиками, пояснити свою ситуацію, яка існує в Україні, і отримати чесну відповідь. Сподіваюся, що це відповідь на підтримку України», — резюмував в інтерв’ю Голова Парламенту. 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України