Голова Верховної Ради України у межах робочого візиту зустрівся з Президенткою Європейського Парламенту Робертою Мецолою.

Обговорили, зокрема, питання отримання кандидатства України у члени Європейського Союзу, продовження військової та гуманітарної допомоги Україні, а також забезпечення питання післявоєнної відбудови України.

Насамперед Руслан Стефанчук висловив вдячність від імені кожного українця та кожної українки Європарламенту за те, що ця інституція була першою, що так консолідовано проголосила свою підтримку та солідарність з Україною. 

«Європарламент був і залишається потужним голосом об’єднаної України. Переконаний, що так буде й далі, адже Україна — це Європа», — зауважив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Роберта Мецола запевнила, що Європарламент продовжуватиме активно підтримувати Україну у процесі подачі заявки на статус держави-кандидати на вступ до Європейського Союзу.

«Наша позиція чітка: місце України — серед нашої європейської сім’ї», — наголосила вона та додала, що Європарламент продовжуватиме надавати Україні всю необхідну підтримку, щоби давати відсіч неспровокованому вторгненню російської федерації на територію Україну до моменту спільної перемоги над агресором.

«Дякую за вашу мужність, рішучість і непохитність заради свободи. Ви надихнули світ. Ваша боротьба за демократію та європейські цінності — це і наша боротьба також», — зазначила Роберта Мецола.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Незабаром вся Верховна Рада долучиться до великої міжпарламентської євроінтеграції

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук взяв участь у відкритті 14-го засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС. До заходу також приєдналася Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола.

«Щиро радий, що сьогоднішній мій візит до Страсбурга збігається з початком роботи 14-го засідання Парламентського комітету асоціації Україна-Європейський Союз», — наголосив насамперед Руслан Стефанчук і висловив вдячність Роберті Мецолі за можливість виступити перед європейськими парламентарями.

 Голова Парламенту зауважив, що 24 червня буде рівно чотири місяці від початку жахливої війни, розв’язаної рф в Україні.

«Ці чотири місяці мають бути вшановані, стійкість Українського народу має бути вшанована», — закцентував він, апелюючи до дати розгляду заявки України щодо отримання кандидатства у члени ЄС 24 червня.

 Руслан Стефанчук зазначив, що спільно з Робертою Мецолою переконаний, що після схвального рішення про надання Україна статусу кандидата у члени Євросоюзу посилиться співпраця між Верховною Радою України та Європарламентом.

«Ми будемо вибудовувати чіткий і зрозумілий план, дорожню мапу інтеграції взаємодії одне з одним… Не може бути так, щоб у 21 сторіччі хтось порушував кордони, ламав світовий порядок, а також здійснював усе, щоби перестав існувати мир у нашому суспільстві», — наголосив Голова Верховної Ради України та додав, що Європарламент — це дуже потужний орган, голос якого є вирішальним для повернення України до Європи.

 Зі свого боку, Роберта Мецола запевнила, що Європарламент подбає, щоб усі винні у звірствах в Україні були покарані. «Наша позиція чітка, сильна та об’єднана: більше ніякого російського газу та нафти у Європі, тому що ми маємо зупинити фінансувати війну путіна», — зазначила вона.

«Місце України — у нашій європейській родині, ми завжди будемо найсильнішими прихильниками на вашому шляху. Саме тому зараз той час, коли Україна має отримати статус кандидата. Це політичне рішення, яке ми маємо ухвалити. Це рішення, яке я візьму із собою до Європейської Ради 24 червня», — наголосила Президентка Європарламенту.

«Бажаю успіху у роботі Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС і переконаний, що незабаром вся Верховна Рада долучиться до великої міжпарламентської євроінтеграції», — насамкінець зауважив Руслан Стефанчук. 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України