Він зауважив, що світ має зрозуміти головне: «хворобу під назвою “рашизм” треба лікувати хірургічно, а не гомеопатією», і чим швидше, тим краще.

«Лікування не треба розтягувати в часі. Рашизм — це те, що треба лікувати скальпелем. Чим швидше ми поставимо крапку, тим дешевше і в людському, і в грошовому еквіваленті це обійдеться світу. Ми готові стати отим хірургом, але потребуємо допомоги, яка вкрай необхідна Україні», — підкреслив Спікер українського Парламенту та додав, що однією із складових такого «лікування» є понесення відповідальності росією за вчинення важких воєнних злочинів та нанесення непоправної шкоди Україні.

Незважаючи на те, що Римський статут Міжнародного кримінального суду (далі — МКС) поки не ратифікований в Україні, Верховна Рада вже запровадила необхідний для роботи МКС механізм, прийнявши відповідний Закон.

«Для того, щоб запустити Міжнародний кримінальний суд, ми прийняли відповідний законодавчий акт. Суд уже активно працює, ми очікуємо на висновки прокурора МКС пана Каріма Хана, і щойно вони з'являться, очікуємо на швидке та неупереджене розслідування», — наголосив Руслан Стефанчук.

Насамкінець він окреслив, на його думку, ідеальну формулу повної перемоги України над російською федерацією, яка складається із трьох найголовніших компонентів.

«Перший — це повернення територіальної цілісності України станом на 24 серпня 1991 року, бо саме ця територія була визнана всіма міжнародними організаціями, включно з ООН. Другий — отримання обвинувального вироку керівникам російської федерації в міжнародних інституціях за усіма правилами та процедурами, щоб ні в кого не виникало сумнівів. Третя — повна репарація всіх втрат коштом рф. Оці три речі для мене є фундаментальними», –  визначив Голова Верховної Ради України та порадив усім, хто не готовий прийняти Україну, як майбутню переможницю, діяти за принципом: «один за всіх і всі — за одного. Інакше Європа перестане існувати».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Руслан Стефанчук: Мій заклик цікавитись Україною скерований до всього світу

Мій заклик цікавитись Україною скерований до всього світу, бо ми відстоюємо не тільки європейські, але й світові цінності, світовий правопорядок. На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук закцентував у інтерв’ю виданню «Український тиждень».

Він зауважив, що його візит до країн Євросоюзу не має на меті просто переконати скептиків, які висловлюють певні побоювання чи зауваження щодо членства України в ЄС. 

«Моя місія набагато ширша. Я хочу подякувати тим, хто підтримує, та переконати тих, хто ще сумнівається. Я хочу поговорити відверто, віч-на-віч. Для нас дуже важливо в кінці червня отримати зрозумілий, чіткий юридичний імпульс, що Україні надають можливість долучитися до сім'ї європейських народів та здобути статус кандидата до Євросоюзу», — зазначив Руслан Стефанчук і додав, що всі проведені за останні дні перемовини та зустрічі із європейськими колегами стали важливим імпульсом для надії на позитивний результат  голосування 24-25 червня на Європейській Раді.

Також він зазначив, що, користуючись нагодою особистих зустрічей, запрошував лідерів ЄС до України, щоб побачити наслідки «руського миру», та виступити в українському Парламенті перед народними депутатами та українським народом.

«Традицію, звичайно, буде продовжено. Перша складова — моє запрошення всім спікерам парламентів світу, що парламент України для них відкритий. Люди стають свідками того, що відбувається. Подібне запрошення я підтвердив персонально спікеру Сенату Франції. Такий візит готується. Крім парламентарів, ми надаємо трибуну Верховної Ради для виступів інших офіційних осіб... Український парламент стає сьогодні майданчиком для підтримки демократії в цілому світі», - зауважив Руслан Стефанчук.

Водночас він підкреслив, що Україні важливі не тільки зв’язки із Європейськими державами, а  також і з кранами азійського регіону, Індією, Китаєм, Африкою. Виступаючи на з'їзді парламентарів франкомовних держав, він звернувся до колег з інших континентів з проханням налагодити співпрацю.

«Ми отримали запрошення стати асоційованими членами цього зібрання. У контексті того, що Росія блокує вивіз зерна з України, що може спричинити, що 50 млн людей потерпатимуть від голоду, співпрацюємо з парламентами деяких африканських країн.

Мій заклик цікавитись Україною та допомагати Україні не обмежується Європейським континентом. Він скерований до всього світу, бо ми відстоюємо не тільки європейські, але й світові цінності, світовий правопорядок», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України