Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підтримує проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення окремих категорій осіб, які мають право на безплатний проїзд, від стягнення сплати автостанційного збору.

Мета законопроекту (№2141а) — припинити неправомірне стягнення з ветеранів війни (учасників бойових дій, інвалідів війни, учасників війни), осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та на котрих поширюється Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», оплати за обов’язкові послуги автостанцій. Оскільки відповідно до чинного законодавства ці категорії людей мають право на безоплатний проїзд, зокрема, автомобільним транспортом загального користування приміського і міжміського сполучення.

Водночас статтею 36 Закону «Про автомобільний транспорт» передбачено надання автостанціями обов’язкових послуг пасажирам, пов’язаних з їх проїздом автобусними маршрутами загального користування, а автомобільним перевізникам — послуг (продаж квитків, користування приміщеннями для чекання поїздки, облаштованими місцями для сидіння), пов’язаних з відправленням та прибуттям автобусів згідно з розкладом руху. За надання обов’язкових послуг автостанцій з осіб стягується автостанційний збір, що входить до вартості квитка. Але треба зауважити, що Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 18 лютого 1997 року 

№ 176, сплата послуг автостанцій при отриманні квитка на пільговий проїзд не передбачена.

Проте в численних зверненнях, що надходять на адресу Комітету, зазначено, що в багатьох регіонах країни існує практика стягнення автостанційного збору також з тих осіб, які відповідно до законодавства мають право на безплатний проїзд автомобільним транспортом. Зокрема, це стосується ветеранів війни, проїзним документом для яких є не квиток, а посвідчення особи встановленого зразка (пункт 3 частини другої статті 39 Закону «Про автомобільний транспорт»). Підставою для стягнення такого збору для підприємств автобусних станцій є відсутність прямої законодавчої норми щодо звільнення таких осіб від автостанційного збору під час реалізації їх права на безоплатний проїзд.

Вл. інф.