Про це інформує Оператор ГТС України на власній сторінці у соцмережі.

Для досягнення цієї амбітної мети потрібні конкретні кроки, які створять передумови для модернізації енергогалузі та безпечного закачування біометану в газову мережу. Серед головних завдань - відповідність інфраструктури, доступ до фінансування/інвестицій, а також підтримка досліджень, розробок та інновацій.

План дій Єврокомісії передбачає підтримку як виробництва біогазу й подальшої його переробки на біометан, так і прямого виробництва біометану з відходів і залишків.

Держави ЄС до 2024 року повинні забезпечити роздільне збирання органічних відходів, які можуть бути перероблені в анаеробних зброджувачах. Це дасть змогу розширити виробництво біогазу та біометану на постійній основі та створить можливості додатково доходу для фермерів.

Україна може стати лідером в ЄС з виробництва біометану завдяки найбільшій площі сільськогосподарських земель, найдешевшій сировині та здатності виробляти конкурентний біометан, на який є попит і всередині країни, і за кордоном.

Тому саме Україна може допомогти ЄС якнайшвидше позбутися залежності від російського газу.

За сприятливих умов виробництво біометану можна наростити до 1 млрд куб. м на рік. За даними Біоенергетичної асоціації України, сьогодні у нас працюють майже 40 біогазових установок сільгоспнапряму, які переробляють жом, мелясу і зерно. Біометанових заводів поки що немає, але в асоціації переконані, що вони з'являться вже на початку наступного року.

Тим часом Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України інформує, що уряд затвердив Порядок функціонування реєстру біометану.

На засіданні 22 липня схвалено проект постанови Кабінет Міністрів України "Про Порядок функціонування реєстру біометану". Затверджений порядок було розроблено Держенергоефективності спільно з Міністерством енергетики України на виконання Закону України від 21.10.2021 № 1820 щодо розвитку ринку біометану в Україні.

Урядове рішення є ще одним кроком до повноцінної інтеграції України до ЄС та реалізації спільної з ЄС мети - подолання залежності від імпортних енергоносіїв і розвиток сталої енергетики.

У схваленому порядку також враховано європейські практики функціонування таких реєстрів біометану, переконують у Держенергоефективності.

Відповідно до Закону Держенергоефективності є відповідальним за ведення Реєстру біометану та видачу гарантій походження і сертифікатів походження біометану.

Реєстр працюватиме відповідно до вимог Порядку, в якому визначено процедури:

- створення реєстру біометану, його функціональних можливостей, термінів та порядку подання до нього інформації;

- створення облікового запису користувачів Реєстру біометану;

- видача, передача, розподіл та скасування гарантій походження біометану;

- видача сертифікатів походження біометану;

- проведення аудиту виробництва біометану.

Важливим є те, що для виробника біометану для створення облікового запису в Реєстрі обов'язковим є проведення аудиту об'єкта виробництва біометану. Аудитор має бути сертифікований за добровільною системою сертифікації сталого біопалива, визнаною Європейською комісією.

Реєстр гарантій походження біометану буде частиною Єдиної платформи реєстрів гарантій походження енергії в Україні, яку розробляє Держенергоефективності з Міненерго.

"Загалом запуск Реєстру забезпечить можливість верифікувати та надавати виробникам гарантії походження на біометан, поданий у газотранспортну систему. Це необхідна складова майбутнього ринку виробництва і використання біометану в Україні для заміщення газу, а також продажу біометану в країни ЄС", - прокоментував голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Насамкінець скажемо, що за інформацією Оператора ГТС У, в 2023 році в Україні відбудеться перше фізичне приєднання потужностей підприємства до газорозподільних мереж та виробництво біометану. В агрокомпанії, що отримала дозвіл на приєднання, порахували, що проектна потужність обладнання для очищення біогазу до біометану становить майже 3 млн куб. м на рік. Це обсяг споживання приблизно 1500 приватних домогосподарств.

За матеріалами прес-служб ОГТСУ та Держенергоефективності.

Фото з відкритих джерел.