Українським студентам, які планують навчатися в університетах Європи за новою програмою Erasmus+, радять розпочинати підготовку вже тепер. Оскільки конкуренція за європейські стипендії зростає, повідомляє Deutsche Welle.
Нова освітня програма Євросоюзу Erasmus+, як інформує Освіта.ua, офіційно стартує із січня 2014 року. Якщо в попередній європейській програмі зі студентської мобільності Erasmus Mundus стипендії могла одержувати молодь із 27 країн-партнерів, то кількість держав, на які поширюється програма Erasmus+, значно зросла, розповіла Світлана Шитікова, директор національного Темпус-офіса в Україні, представляючи програму Erasmus+ на міжнародному ярмарку «Освіта за кордоном» у Києві.
За її словами, у новій програмі буде вже 50 країн-партнерів. Крім країн Східного партнерства, на стипендії зможуть претендувати студенти із Близького Сходу, Південної Африки, Латинської Америки, країн Карибського й Тихоокеанського басейнів. Загальний бюджет програми становить 19 мільярдів євро на сім років. «Розширюється географія й відповідно збільшується конкуренція за стипендії, гроші на які виділяє Євросоюз у рамках Erasmus+», — зазначила С. Шитікова. Тому вона радить українським студентам не зволікати з підготовкою до програми Erasmus+.
«Насамперед, дізнайтеся, чи уклав ваш університет угоду з якимсь вищим навчальним закладом у ЄС, Туреччині, Македонії, Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії або Швейцарії. Лише наявність цієї угоди дасть вашому вишу можливість відправляти студентів, аспірантів і своїх працівників на річне навчання в університети-партнери», — пояснила представниця національного Темпус-офіса в Україні.
Для випускників українських інститутів і університетів, які вже мають дипломи бакалавра або спеціаліста, теж є можливість продовжити навчання в Європі на магістратурі за програмою Erasmus+. «Ті, хто вже закінчив навчання, теж можуть навчатися в рамках нової освітньої програми ЄС. І чи має ваш колишній університет угоду з європейським — вже немає значення. Ви самі обираєте виш і програму», — зазначила С. Шитікова.
Вл. інф.