У День пам’яті жертв голодоморів на площі Театральній в Ужгороді відбувся мітинг-реквієм (на знімку). Вшанували пам’ять загиблих перші особи краю і міста: заступники голів Закарпатської ОДА Іван Качур і обласної ради Андрій Сербайло, міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов, керівники правоохоронних структур, громадських організацій, творчих спілок, студентська юнь.

Тут, у історичному центрі тисячолітнього Ужгорода, на площі Театральній, що на набережній Ужа, традиційно, вже понад два десятки літ, збираються городяни й запалюють свічки, згадуючи мільйони невинно убієнних страшним штучним голодом. Хоча Закарпаття тоді входило до складу Першої Чехословацької Республіки і саме переживало соціально-культурний підйом, але про голод інформація доходила... Та зарадити місцеві люди нічим не могли. Там, на сході, все заперечували і вихвалялися успіхами... Але людська пам’ять і газетна хроніка зберегли правду. Також традиційно представники релігійних конфесій провели поминальну панахиду.

Слід додати, що до всеукраїнської акції «Запали свічку», якій передувала хвилина мовчання, приєдналися і закарпатці. На Театральній площі з лампадок та свічок було викладено Хрест Пам’яті, а на перехресті вулиць Корзо й Волошина — «Геноцид 1932—1933».

Ужгород.

Фото надане прес-центром ОДА.