Таку суму назвали троє з чотирьох респондентів. Щоправда, оприлюднене днями дослідження проводилося у січні нинішнього року...

Щорічно обласне управління статистики з’ясовує, як мешканці краю оцінюють своє фінансове становище. Називається дослідження «Самооцінка домогосподарств рівня своїх доходів». У вибірковому опитуванні цікавляться, зокрема, скільки грошей потрібно конкретному респонденту для задоволення своїх потреб. На що найбільше витрачають гроші. Обов’язкове питання — про очікування щодо можливих подальших заробітків чи навпаки втрати тих, що є.

Двоє з п’яти задоволені доходами

В опублікованих на сайті управління результатах дослідження не вказано, яка кількість людей відповідала на поставленні запитання. Не знаємо також їхній вік, стать, чим займаються. Тож це узагальнені дані про те, як респонденти оцінили рівень задоволення своїх першочергових потреб — можливість придбати харчі, одяг, взуття, побутову техніку тощо.

У двох з п’яти обстежуваних домогосподарств (39%) відповіли, що задоволені своїми доходами.

Три з п’яти (60%) вважають рівень доходів достатнім для купівлі продуктів, але при цьому обмежують себе у придбанні непродовольчих товарів.

В 1% домогосподарств сказали, що зароблених коштів не вистачає навіть на придбання харчів.

Статистика дає можливість порівняти цифри на рівні області із загальноукраїнськими. В середньому у державі 64% респондентів оцінили свій рівень доходів як задовільний; 33% мають достатньо коштів тільки на харчі, але обмежують себе у придбанні товарів; 3% опитаних сказали, що не мають достатньо грошей навіть на харчі.

У січні було достатньо. А нині?

Одним із запитань під час опитування було таке: «Назвіть суму коштів, яка, на ваша думку, була б достатня одній особі на місяць, щоб не почуватися бідним».

Три з чотирьох респондентів, які проживають на Вінниччині, відповіли, що їм достатньо було б 13 тис. грн. Кожен шостий назвав суму 9—11 тис. грн. 5% опитаних раділи б 11—12 тис. грн. Стільки ж говорили про суму 6—8 тис. грн.

Яку цифру люди назвали б нині, коли ціни зросли на все, можна тільки здогадуватися.

Середньомісячний розмір фактичного прожиткового мінімуму на одну особу в області у 2021 році становив 4311 грн, уточнюють в обласному управлінні статистики.

Стали біднішими

Що ж до очікувань на майбутнє щодо можливих змін економічного становища у наступні 12 місяців, то тільки 5% відповіли, що дивляться у завтрашній день з оптимізмом і сподіваються на поліпшення своїх статків.

Натомість 42% респондентів не тішили себе ілюзіями і не сподівалися на зростання рівня доходів. А 53% говорили про те, що очікують погіршення. На жаль, їхні передбачення справдилися. Жорстока війна зробила більшість людей значно біднішими.

Вінниця.