Одна з особливостей цьогорічної вступної кампанії в Україні - надзвичайно низький конкурс. За даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти, станом на 12 серпня заяви для навчання на бакалавраті подали 117,5 тисячі абітурієнтів.

Проблема набору студентів постала навіть для кращих вишів країни. Так, станом на 12 серпня прийнято 7543 заяви від майбутніх бакалаврів-першокурсників Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Для порівняння, під час вступної кампанії у 2021 році надійшло більш як 50 тисяч заяв.

Особливо актуальним питання є для природничих факультетів, адже студентів цих спеціальностей залюбки запрошують за кордон і, зважаючи на ситуацію в країні, такі пропозиції стають ще актуальнішими. Наприклад, якщо минулого року до одного з лідерів природничої освіти в країні - Навчально-наукового інституту високих технологій - було подано 692 заяви на бакалаврат, то до 12 серпня цього року - лише 67.

Нагадаємо, що заснований у 2009 році Інститут високих технологій є одним з наймолодших та найдинамічніших підрозділів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Викладачі інституту здійснюють підготовку студентів за напрямами хімія, біологія, електроніка, прикладна фізика та наноматеріали.

Відмінною рисою закладу є мультидисциплінарність навчання - тож майбутні фахівці орієнтуватимуться не лише у профільному предметі, а й у суміжних галузях науки. Скажімо, для розробки лікарських засобів, якою займаються й українські хіміки, потрібно також знання біології та фізики - бо як же інакше спрогнозувати взаємодію речовини з біологічною системою або встановити структуру сполуки за допомогою фізичних методів дослідження?

Ще одна особливість Інституту високих технологій - тісне поєднання "чистої" науки з можливостями її практичного застосування. Поширеним є залучення студентів до стажування на науково-виробничих підприємствах та в науково-дослідних інститутах. Так студенти мають змогу познайомитися з майбутніми роботодавцями та науковими керівниками. Також поширена практика, коли викладачі запрошують вузькопрофільних фахівців прочитати декілька лекцій.

Викладачі та студенти Інституту високих технологій співпрацюють з колегами зі Сполучених Штатів Америки, Канади, Великої Британії, Німеччини, Франції та публікують свої роботи у провідних міжнародних наукових виданнях.

Цьогорічна вступна кампанія є надзвичайно складною, але водночас невисокий конкурс відкриває "вікно можливостей" для абітурієнтів, котрим раніше годі було й мріяти про навчання на бюджеті у кращих вишах країни. Врешті-решт, відновлення держави - це не лише про будинки чи дороги, а й про створення потужної наукової та виробничої бази. Якщо українська наука вийде на рівень німецької або американської, ніхто не посміє до нас зазіхати. І замислюватися про це майбутнім першокурсникам варто вже сьогодні.

Тетяна ДРУЖЕНКО,
випускниця Інституту високих технологій.

Скріншот з відеозвернення директора ННІВТ професора Ігоря Комарова "Навчаємось заради відбудови України" (https://www.youtube.com/watch?v=WjCj0jP2qxY&t=64s).