До війни і подумати не могли, що їхнє мирне і затишне життя у Красноріченському, що на Луганщині, буде зруйноване. Вони його так ретельно і дбайливо будували для себе і своїх дітей! Та виявилось, що все може зникнути буквально за лічені дні...

Вісім років тому подружжя прийняло дуже відповідальне рішення. Вони мали двох своїх діток, але захотіли взяти у родину ще п’ятьох. Так з’явився дитбудинок сімейного типу. Утім, така назва в родині не дуже популярна. Насамперед вони — одна, вибудована на любові, сім’я. Шкода тільки, що все, що так дбайливо будували, всі плани, перекреслила війна.

Коли почали вибухати ворожі снаряди та ракети, ніхто не думав, як вберегти дім чи майно. Забравши дітей і буквально кілька речей, вони заледве встигли втекти з-під ворожих обстрілів на своїй старенькій машині.

Дорогою думали про одне: тільки б усі вціліли. Тоді ще й не уявляли, де зупиняться. Дорога привела аж на Хмельниччину.
У Дунаєвецькій громаді, трохи оговтавшись від пережитого шоку, Євген та Марина почали облаштовуватися на новому місці. Родину підтримали буквально з перших днів — місцева громада надала переселенцям дім. А ті одразу почали господарювати.

Для родини було очевидним, що повертатись назад їм нікуди. Їх будинок розгромили окупанти. Відновлювати після них житло немає ані сил, ані бажання. Тому родина вирішила не тимчасово перебути на Хмельниччині, а облаштуватись тут надовго. Прийняти таке рішення допомогли й місцеві жителі, котрі одразу перейнялись проблемами нових сусідів і допомагають, чим можуть.

А пару місяців по тому Шакірови отримали ще й компактний та зручний мінівен. Такий подарунок дістався завдяки співпраці обласної військової адміністрації та двох давніх друзів і партнерів по бізнесу — Ярослава Ясниcького та Віталія Савчука. Вони — засновники компанії, що спеціалізується на будинках на колесах для туризму. Але з перших днів війни друзі-добродійники активно допомагали нашим бійцям, забезпечуючи їх найнеобхіднішим. А коли заступник голови ОДА Володимир Юр’єв звернувся до них із проханням допомогти з авто ще й для багатодітної родини, вони з готовністю відгукнулися і доставили семимісний транспорт, взявши на себе всі турботи з його оформлення та технічного обслуговування.
Ярослав та Віталій разом із очільницею Служби у справах дітей Хмельницької ОДА Любов’ю Тимофіїв та головою Дунаєвецької міської громади Веліною Заяць вручили Марині Шакіровій ключі від автівки, а також гостинці від гуманітарного штабу при ОВА (на знімку).

Відчувши, наскільки важлива підтримка людей у складні часи, Шакірови й самі намагаються допомагати іншим. Хоча Марина вдома, бо опікується дітьми, Євген разом з іншими волонтерами майже одразу вирушив на схід, щоб допомогти в евакуації мирних жителів із зони бойових дій. Він сподівається, що й вони знайдуть свій новий дім.

Хмельницька область.

Фото Хмельницької ОВА.