Проблеми, які потребують оперативного розв'язання, обговорили на засіданні обласного штабу, яке відбулось у Сумському національному аграрному університеті. У ньому взяли участь і представники Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. Ця міжнародна фундація, заснована ще у 1945 році, більш відома під абревіатурою FАО та працює під девізом "Допомагаємо побудувати світ без голоду".

Насамперед йшлося про необхідність підтримки малих форм господарювання на селі. Невеличкі агрофірми та сільськогосподарські кооперативи, фермерські господарства через війну опинились в особливо складних обставинах, впоратись із якими самотужки зможуть аж ніяк не всі.

Зокрема, багато хто на Сумщині має проблеми зі збереженням вирощеного врожаю зернових. Надійних схованок наразі в області потребує майже мільйон тонн збіжжя. Ускладнення з реалізацією зерна мають навіть ті виробники, котрі господарюють недалеко від "стовпових доріг". Для Сумщини, що знаходиться на самісінькому північному сході, логістичні проблеми стали "непідйомними". Зернотрейдерам сюди їхати не тільки далеко і недешево, а ще й небезпечно.

Елеватори, де можна було б зберігати врожай, "затарені", власних зерноскладів у малих сільгоспвиробників, як правило, немає. Тому чи не єдиний реальний на сьогодні варіант - потримати якийсь час збіжжя у спеціальних рукавах. Це виготовлені із цупкої тканини або поліетилену величезні "торби", у кожну з яких можна засипати сотні тонн зерна. Учасникам наради повідомили, що FAO разом із Мінагрополітики забезпечать українських сільгоспвиробників 30 тисячами поліетиленових рукавів для зберігання збіжжя. Цієї кількості вистачить, аби закласти на тимчасове зберігання 6-7 млн тонн зерна. Чи знайдеться у рукавах місце для сумського мільйона тонн? Поки що це запитання без відповіді, але якби справа була безнадійною, у Сумах про неї, мабуть, не говорили б. Проте показове інше. Ще не так давно в області про брак рукавів для зберігання вирощеного збіжжя анітрохи не непокоїлись. Навпаки, обласна влада інформувала Мінагрополітики, що в регіоні працює свій виробник рукавів - завод Кобзаренка, тож область порівняно із сусідами має щодо цього переваги. Де ті переваги поділися, наразі невідомо.

Водночас 2,5 тисячі селянських та фермерських господарств, що займаються на Сумщині тваринництвом, потребують запасів кормів для худоби. Попереду - непроста зима, готуватися до неї треба серйозно, і в цьому багатьом також необхідна допомога. В обласній військовій адміністрації опрацювали заявки щодо потреб господарств у кормах, які надійшли від 22 територіальних громад. Уже сформовано обсяг допомоги селянам у кормах для худоби - поки що це 468 тонн. Ще двомстам фермерським господарствам області, які займаються рільництвом, пообіцяли допомогти з посівним матеріалом. Зокрема, на кожне надати дві тонни насіння озимої пшениці. Загалом, вважають в ОВА, виділеного фермерам зерна вистачить, щоб засіяти 1600 га ріллі.

На засіданні обласного штабу обговорили співпрацю між сільгоспвиробниками та органами місцевої влади, а також питання "традиційної безпеки". Останні пов'язані з роботою сільськогосподарського транспорту під час комендантської години, а також виконанням комплексу осінніх польових робіт на прикордонних територіях.

Сумська область.

Фото із сайту sm.gov.ua.