Як повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, збитки внаслідок викрадення цінних артефактів і руйнування культурних об’єктів оцінюють у сотні мільйонів доларів.

Серед пограбованих музеїв — Мелітопольський. Звідси російські окупанти вивезли цінний історичний ювелірний набір, частиною якого є унікальна золота діадема гунів (на знімку).

Раніше міськрада Маріуполя повідомляла, що рашисти викрали з музеїв міста понад
2 000 експонатів. Зокрема, унікальний рукописний сувій Тори, старовинні Біблію й ікони, 200 медалей. У списку найцінніших вивезених в рф експонатів — картини всесвітньо відомих художників Івана Айвазовського, уродженця Криму, та Архипа Куїнджі, котрий народився у Маріуполі, що експонувалися у Художньому музеї.

Радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко у своєму Телеграм-каналі опублікував відео розграбованої мистецької галереї. Він написав: «Маріупольська галерея ім. Куїнджі знищена та розграбована. Окупанти розграбували все. Включаючи експонати виставки дітей з інвалідністю. Лють. Просто лють».

«Ставлення росіян до української культурної спадщини є воєнним злочином», — наголошує Олександр Ткаченко. У міністерстві зазначають, що Україна з часів Другої світової війни не стикалася з таким масштабом злочинів проти культурної спадщини.

ЮНЕСКО підтвердило пошкодження в Україні внаслідок обстрілів 199 історичних об’єктів у 12 регіонах країни. Серед них 84 церкви та інші релігійні об’єкти, 37 будівель історичного значення, 37 будівель для культурної діяльності, 18 пам’ятників, 13 музеїв і 10 бібліотек.

Втім, за даними української влади, цифри ще більші, зокрема тільки кількість знищених і пошкоджених релігійних споруд у Донецькій, Харківській, Київській, Сумській, Чернігівській, Миколаївській, Херсонській, Луганській, Запорізькій, Житомирській та інших областях становить щонайменше 270.

Під час брифінгу «Спадщина і війна: досвід і висновки 225 днів» заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва повідомила, що МКІП верифікувало 540 пошкоджених об’єктів культурної інфраструктури.

«МКІП станом на 6 жовтня верифікувало пошкодження 161 об’єкта культурної спадщини, 23 пам’яток національного значення, 129 пам’яток місцевого значення, 143 об’єктів цінної історичної забудови та 9 щойно виявлених об’єктів», — наголосила вона.

Катерина Чуєва зазначила, що міністерством встановлено 540 епізодів руйнувань культурної інфраструктури, включаючи об’єкти спадщини, інституції й релігійні споруди.

Фото зі сторінки Міністерства оборони України у Твіттері.