З метою відзначення вагомого внеску волонтерів у надання волонтерської допомоги та розвиток волонтерського руху, зокрема під час здійснення заходів із забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та подолання її наслідків, відповідно до пункту 25 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

1. Установити відзнаку Президента України «Золоте серце».

2. Затвердити такі, що додаються:

Положення про відзнаку Президента України «Золоте серце»;

Малюнок відзнаки Президента України «Золоте серце».

3. Кабінету Міністрів України разом із Державним управлінням справами забезпечити за участю Національного банку України виготовлення відзнаки Президента України «Золоте серце» та документів про нагородження нею, вирішивши в установленому порядку питання щодо фінансового забезпечення відповідних заходів.

4. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ.

м. Київ, 5 грудня 2022 року.
№825/2022.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 5 грудня 2022 року
№ 825/2022

ПОЛОЖЕННЯ
про відзнаку Президента України «Золоте серце»

1. Відзнакою Президента України «Золоте серце» (далі – відзнака) нагороджуються громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які зробили вагомий внесок у надання волонтерської допомоги та розвиток волонтерського руху, зокрема під час здійснення заходів із забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та подолання її наслідків.

2. Нагородження відзнакою може бути проведено посмертно.

3. Нагородження відзнакою проводиться Указом Президента України.

4. Одна й та сама особа може бути нагороджена відзнакою не більше одного разу.

5. Представлення до нагородження відзнакою проводиться відповідно до Порядку представлення до нагородження та вручення державних нагород України, затвердженого Указом Президента України від 19 лютого 2003 року № 138/2003.

6. Вручення відзнаки провадиться в урочистій обстановці Президентом України або від його імені керівниками центральних органів виконавчої влади, державних органів, що здійснюють керівництво утвореними відповідно до законів військовими формуваннями, керівниками інших державних органів, головами обласних та Київської міської державних адміністрацій, керівниками закордонних дипломатичних установ України.

7. Відзнака виготовляється із позолоченого срібла і має вигляд стилізованого зображення серця, утвореного зігнутою пластиною з отворами. Крізь отвори пропущені синя та жовта нитки, які перехрещуються.

Розміри відзнаки: висота – 40 мм, ширина – 30 мм.

На зворотному боці відзнаки – застібка для прикріплення до одягу.

8. Особі, нагородженій відзнакою, разом із відзнакою вручається документ, що посвідчує нагородження.

9. Відзнаку носять на грудях зліва і за наявності у нагородженого інших державних нагород України розміщують після них.

Керівник Офісу Президента України  А. ЄРМАК.


ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 5 грудня 2022 року
№ 825/2022

МАЛЮНОК
відзнаки Президента України «Золоте серце»

Керівник Офісу Президента України  А. ЄРМАК.