Василь Вишиваний. 1919 р.

Презентацією виставки «Миттєвості боротьби за Соборність України у фотосвітлинах із фондів ЦДАВО України», на якій представлено понад 100 фотографій сторічної давності, відзначив День Соборності України Центральний державний архів вищих органів влади та управління України.

Знімки, датовані вікопомним 1919 роком, коли возз’єдналися Українська Народна Республіка і Західноукраїнська Народна Республіка в єдину соборну державу — Україну, відтворені з оригінальних носіїв — фотопозитивних пластин. Зберігаються вони у фонді видатного політичного, державного, культурного і церковного діяча, історика, професора, міністра освіти, міністра сповідань Директорії УНР Івана Огієнка.

Як повідомляють архівісти, документи Івана Огієнка потрапили на зберігання до ЦДАВО України в 1952 році. Перед цим вони були в Центральному державному історичному архіві УРСР у Києві, до якого ще у вересні 1945 року дев’ять справ передали з Праги, а частина матеріалів надійшла з бібліотеки філії Академії наук УРСР у Львові у квітні 1947-го.

Голова державної архівної служби Анатолій Хромов назвав виставку архівною сенсацією. «Наші сучасники сприймають історію України більше й краще у візуальних образах, тому відновлення згасаючих фотосвітлин завжди буде важливою по-дією в діяльності українських архівів, — зазначає він. — Деякі із світлин, як з’ясувалося після їх відновлення, вже є широковідомими, деякі — маловідомими, але впізнаваними, а низку фото світ справді бачитиме вперше. Більше того, багато фото-графій потребують атрибуції, тобто розпізнавання зафіксованих на них подій, місць, де вони відбувалися, осіб, які брали в них участь».

Цифрові технології для витягування зображення зі старих фотопозитивних пластин застосували фахівці Державного центру збереження документів Національного архівного фонду Марина Фенюк і Дмитро Рябов. Над проблемою візуалізації історії періоду Української революції у ЦДАВО України вже давно працює Ольга Редько. У цьому новому проекті до неї долучилися дослідники Дмитро Бабюк, Андрій Ковальов, Юрій Юзич. На думку дослідників, автором відновлених світлин може бути Микола Угрин-Безгрішний, видатний літописець Українських січових стрільців.

Нині архівісти працюють і над уточненням місця, де було сфотографовано Василя Вишиваного та його соратників. Раніше вважалося, що світлини зроблено в Карпатах, але нові дослідження дають змогу припустити, що об’єктив зафіксував обличчя учасників Української революції у Кам’янці-Подільському, де й відбувались значні події в контексті єднання УНР і ЗУНР.

Презентуючи виставку світлин, Анатолій Хромов запросив дослідників узяти найактивнішу участь у розв’язанні проблеми атрибуції представлених фотодокументів.

«Тільки разом, спільними зусиллями, ми відновимо сторінки історії України такими, які вони були, у візуальних образах, побачимо обличчя героїв — борців за незалежну і єдину Україну — і знатимемо, хто вони були».

Переглянути виставку «Миттєвості боротьби за Соборність України у фотосвітлинах із фондів ЦДАВО України» мож-на за посиланням: https: 
//tsdavo.gov.ua/.../myttyevosti-borotby-za.../


Присяга на вірність УРН. 14 жовтня 1919 р

Світлини з виставки.