Хоча на листівках практично немає ніякої додаткової інформації, окрім зображення та підпису, вони яскраво ілюструють історію міста і розповідають про те, про що не завжди скажеш словами. Тут можна побачити ділову та політичну тогочасну еліту міста і ті новації, що їх влада та підприємці запроваджували півтора століття тому. Скажімо, перший проскурівський ілюзіон чи водонапірну башту, збудовану на території 35-го драгунського Білгородського полку у 1890-х роках.

Світлини розказали, яким був Свято-Георгіївський полковий храм 46-го піхотного Дніпровського полку, що квартирував у місті в 1875—1914 рр. І за якою модою одягалися цивільні службовці, військові, проскурівські городяни на початку ХХ століття. Яким стало місто після електрифікації 1911 року. І для чого обіч вулиць Проскурова були вириті рови, через які перекинуто дерев’яні містки...

Не все те, що є на фото, збереглось до наших днів. Деякі об’єкти протягом століття змінювались не раз. Але деякі й досі можна впізнати. Скажімо, приміщення, де нині — обласна наукова універсальна бібліотека.

Про все це чимало можуть розповісти заступник голови Хмельницької міської спілки колекціонерів «Проскурівський колекціонер», член Спілки краєзнавців України Дмитро Казанцев та кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею, член Спілки краєзнавців, автор книжок з історії міста Сергій Єсюнін, які й представили колекцію зображень.

Дослідження фондів Хмельницького обласного краєзнавчого музею, вивчення колекцій членів клубу «Проскурівський колекціонер», приватних зібрань та тематичних веб-ресурсів допомогло дослідникам знайти майже чотири десятки унікальних документальних листівок з видами Проскурова, видрукуваних понад століття тому.

Найбільше видавці того часу полюбляли зображення центральної вулиці міста — Олександрівської. А з-поміж іншого є і зображення навчальних закладів та храмів, інших вулиць.

Ще у ті часи технології давали змогу друкувати не тільки чорно-білі, а й тоновані та багатокольорові зображення.

Окрім листівок, краєзнавці представили ще й серію книжок про минуле і сучасне міста над Бугом. Серед них — спільне видання цих авторів «Історія міста Хмельницького в листівках», книжки Сергія Єсюніна «Вулиці Хмельницького», «Хмельницька міська рада. Проскурівське реальне училище», «Прогулянка Проскуровом», «Проскурів у роки Першої світової війни та Української революції 1917—1921 років».

Хмельничанам буде цікаво повернутись до витоків рідного міста, а тим, хто віднедавна оселився в ньому через війну, — краще зрозуміти хмельничан.

Хмельницька область.

Фото Музею історії міста Хмельницького.