Захід приурочено 90-м роковинам пам’яті тих, кого знищив голодом тоталітарний комуністичний режим. День пам’яті жертв Голодомору припадає на 26 листопада.

У Вінниці виставку презентували в мистецькому центрі «Галерея-ХХI». У такий спосіб відновлюється всеукраїнський тур виставки, який зупинила війна. До початку бойових дій її представляли в Києві і Львові. Наступним містом став Харків, але експозицію довелося згорнути у зв’язку з обстрілами міста російськими агресорами. Загалом проект демонструвався у дев’яти країнах.

Його автором є канадська художниця українського походження Леся Марущак. За словами майстрині, «МАРІЯ» — це метафора персонального та колективного страждання. В образі жінки з таким популярним в Україні ім’ям втілена пам’ять мільйонів людей, її історія це компіляція багатьох спогадів. Роботи авторки сформовані на основі розповідей тих, хто пережив страшні роки Голодомору. В експозиції представлено архівні фотографії в авторській обробці.

До речі, проект передбачає інтерактивну участь глядачів, які можуть написати свої історії, відомі їм, про те, що відбувалося в голодні роки. Такі розповіді можна буде залишити на спеціальній дошці у виставковій залі.

Майстриня використає їх у наступних мистецьких проектах, присвячених геноциду.

Всеукраїнський тур фінансово підтримує Світовий Конгрес Українців.

Творчість Лесі Марущак спирається на історичне дослідження пам’яті й ідентичності. Її роботи представлено у Музеї мистецтв Метрополітен, Бібліотеці Конгресу США, Європейському домі фотографій у Парижі, Стенфордському та Колумбійському університетах.

Про проекти пам’яті про трагічні сторінки в історії нашої держави повідомляє сайт Вінницької міськради, де наголошується, що експозицію можна буде оглянути до 24 січня 2023 року.

Вінницька область.

Фото із сайту Вінницької міськради.