Дамоклів меч.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Загалом для повітряної атаки ворог застосував 14 безпілотників, інформує Генштаб ЗСУ. Попередньо 11 цих дронів збили українські захисники.

Тільки у повітряному просторі навколо Києва було збито 9 БПЛА. За попередньою оцінкою, росіяни застосували баражуючі боєприпаси «Shahed», повідомив голова Київської МВА Сергій Попко.

Дрони атакували двома хвилями, максимально розтягнутими за часом. Так противник намагався реалізувати свою тактичну мету — виснажити нашу ППО. Тому нічна повітряна тривога в Києві тривала довгих п’ять з половиною години.

Над Чернігівською областю Сили протиповітряної оборони збили кілька безпілотників-камікадзе. Вночі рашисти також завдали ударів по Хмельницькому та Запоріжжю. Є загиблі та поранені.

Уранці 27 лютого російські війська вивели у Чорне море підводний ракетоносій, який споряджений 4 «Калібрами». Є висока ймовірність ракетних ударів, попередив речник оперативного командування «Південь» Владислав Назаров. Також ворог продовжує повітряну розвідку дронами.

Щодо наземної складової війни, то аналітики Defеnse Express помітили: командування рф змінило тактику штурмових дій і почало використання так званих штурмових загонів, які, по суті, є посиленими батальйонами з наголосом на артилерію.

«З огляду на те, що акаунт Tatarigami_UA виклав доволі детальний опис цієї тактики та фото із перехопленої настанови ведення бойових дій, то її розповсюдження у військах рф йде «згори». І, як робить припущення автор, це фактичне копіювання тактики ПВК «Вагнер», якою вони активно користуються», — кажуть експерти.

Відповідно до цих матеріалів, штурмовий загін формується із 2—3 рот, підрозділів управління та артилерійської підтримки, а також груп танків, розвідки, РЕБ, ППО, вогневої підтримки, БПЛА, медичної евакуації, вогнеметної, інженерно-штурмової, а також резерву.

Загалом вбачається, що така тактика пов’язана з економією бронетехніки, але зберігає наголос на артилерійському вогні та взагалі на вогневому впливі, управління якого зміщено до самого низу. Водночас такий «штурмовий батальйон» не має розвиненого тилового забезпечення і концентрується лише безпосередньо на атакувальних діях.