Любителі постапокаліпсиса не жалкують на нього грошей
 
Чорнобиль і територія ЧАЕС вкотре на слуху: сюди почали вчащати любителі постапокаліпсиса. Більша частина візитерів — фотографи, знавці комп’ютерних ігор на зразок «Сталкера», цікаві до занедбаних місць.
Але до них мають інтерес і вчені, студенти атомних та екологічних факультетів. Їх цікавить, як українці долають наслідки аварії на ЧАЕС, як швидко можна відновити інфраструктуру після катастрофи. А після подій на Фукусімі сюди зачастили японці.
Вартість візиту в зону відчуження — від 90 доларів на день, але ціни не лякають туристів, а кількість охочих побувати в Чорнобилі зростає. За даними Держагентства з управління зоною відчуження, 2007 року зону відвідали 
4112 осіб із 55 країн, а 2012-го її відвідали 14 128 осіб із 88 країн.
Фахівці агентства «Чорнобиль-тур» вважають, що інтерес до Чорнобиля зростатиме й надалі. А якщо в зоні відчуження з’явиться заповідник, потік туристів збільшиться. Адже тоді тут можна буде проводити справжні виїзні... сафарі, як в африканській савані, і поспостерігати за тваринами в умовах природного перебування. Але для цього знадобиться більш організований туристичний напрям.
 
Довідка «Голосу України»
 
Протягом 25 років Україна витратила на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС понад 12 мільярдів доларів. У 2011 році в Києві відбулася Донорська конференція зі збору коштів на будівництво об’єкта «Укриття». Країни-учасниці виділили Україні 550 мільйонів євро на чорнобильські проекти. Крім того, наприкінці минулого року МНС погодило із правоохоронними органами новий порядок відвідування зони відчуження.