Упродовж кількох років мешканці будинків, розташованих поряд із парком «Кіото», боролися із забудовниками та підприємцями, котрі захопили його територію. До речі, сталося це з «доброї» руки Київради, котра в 2004 році виділила 2,3 гектара землі разом із частиною парку, що належала КП «Дарницьке лісопаркове господарство», під будівництво ТРЦ.

Боротьба киян за збереження парку як зеленої зони для всієї громади була нерівною, адже протилежна сторона вела її нечесно. Уже дуже скоро вони почали помічати, що працівники однієї з компаній, яка встановила тут ларки та забігайлівки, підливали під дерева... концентровану селітру! Мовляв, і де ви бачите тут дерева?

Але після багаторічних боїв із згубниками природи мешканці залучили до перевірки Київську прокуратуру з нагляду за дотриманням законів у природоохоронній сфері, фахівців Державної екологічної інспекції. Під час обстежень виявлено отрутні хімікати, зокрема, підвищений уміст амонію і хлоридів у ґрунті, відібраному біля загиблих сосен. Наявність шкідливих хімічних речовин встановлено на ділянці площею близько 125 квадратних метрів. Розмір збитків, завданих довкіллю, становить понад 400 тисяч гривень.

За результатами перевірки прокуратура внесла до Єдиного реєстру відомості про скоєння кримінального злочину за статтею «забруднення і псування земель». Досудове розслідування доручено Деснянському райуправлінню міліції.

Знищені в парку «Кіото» сосни були 80-річного віку.

 

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.