«За що платити компенсацію тим, хто не виховував дитину, не підтримував матеріально, та ще й обманював державу, уникаючи аліментів?» — запитує жінка.

Валентина Михайлівна зі Жмеринки виховувала сина самотужки. Всі клопоти лягли на її плечі: і виховання, і заробляння грошей. Колишній чоловік залишив їх, коли їхній Андрійко ще був малий. Аліментів не платив. Але після загибелі сина на війні батько з’явився — отримати свою частку допомоги, яку виплачує держава.

— Парадокс ситуації у тому, що він, як з’ясувалося, має на це право, — продовжує співрозмовниця. — Він переховувався від аліментів, не сплатив жодної гривні після розлучення, а тепер держава має йому ще й заплатити?! Юристи кажуть, що має право. Хто такий «мудрий» писав цей документ? Уявляю, що син на це сказав би, якби дізнався...
Ніяке золото не замінить...

Коли почалася війна, Андрій пішов боронити державу. Мама щодня молилася за сина. 2 грудня 2022 року для неї стало чорним днем. З військкомату повідомили, що її Андрій загинув у бою.

Наприкінці листопада сказав мамі, що з 6 грудня йому пообіцяли відпустку, що чекає на зустріч і дуже хоче обійняти матір. А 6 грудня пані Валентина поховала єдину дитину.

10 тисяч гривень на поховання їй надала міськрада. Оформила також документи на отримання виплат від обласної влади. Сказали, що мають заплатити 60 тисяч. Матері важко брати гроші за загибель сина. Ніяке золото світу не замінить рідну дитину. Тож вона не поспішала з оформленням документів на виплату компенсації від держави. Коли ж врешті пішла у військкомат, їй пояснили, що спершу мають надійти документи з військової частини, і запитали про чоловіка. Пані Валентина пояснила, що давно розлучена, що аліментів він не платив, не кажучи вже про виховання сина. «Він біологічний батько, тому одноразова допомога ділиться і на нього», — почула у відповідь.

«Це ж несправедливо!» — обурюється пані Валентина і просить винести питання на загал. Аби на це звернули увагу депутати й урядовці.

«Я розумію, що є закон і його треба дотримуватися, — каже жінка. — Але ж закон пишуть і приймають люди. Якщо несправедливість очевидна, чому її не змінити?»

Ще випадок

Під час розмови жінка розповіла про ще один аналогічний випадок.

«Нещодавно у нас загинув військовий, звати його Павло, — каже пані Валентина. — Коли дитині було два рочки, її залишила мама. Хлопчика доглядав тато. Згодом привів мачуху, і вони вдвох виростили дитину. Тепер, як дійшло до отримання допомоги за загибель Пашки, об’явилася мамка...»

Батько Павла дуже боляче пережив втрату сина. Нині він у лікарні, кажуть, у передінсультному стані. Не про гроші думає зараз.

Тим часом біологічна мама вже цікавиться, коли і як зможе їх отримати. Натомість мачуха загиблого хлопця, яка виховала його, не може претендувати на жодну гривню такої допомоги. Бо це не передбачено державним документом.

Дуже хотіла внуків

Розмова зі згорьованою жінкою знову повернулася до згадки про сина. Пані Валентина вже вкотре не стримувала сліз. Розповіла, що її Андрійко був людяним і щирим. Понад усе цінував справедливість. Можливо, тому, що з дитинства відчув, що таке несправедливість, коли його залишив батько.

«Щоб поставити дитину на ноги, я постійно підробляла, крім основної, ще на одній роботі, — каже жінка. — Раділа, коли син після школи вивчився на електромонтажника. Потім служив в армії у прикордонних військах. Працював».

Коли почалася велика війна, не ховався, сам пішов у військкомат. Щоправда, його взяли не в прикордонну службу. Це засмутило хлопця, бо хотів у свій загін. Виконував бойові завдання на Херсонщині. Андрію назавжди залишиться 25 років.

— Просила його одружитися, хотіла взяти на руки онука чи внучку, — каже крізь сльози пані Валентина. — Знаєте, що він мені сказав з цього приводу? «Мамо, я ще не заслужив на таке. Треба спочатку чогось добитися в житі. Нині найважливіше — вигнати москалів з нашої землі, а вже тоді думати про сім’ю».

Точка зору

Вінницький адвокат Віталій Шиманський так пояснив ситуацію:

— За загибель військового під час бойових дій держава виплачує одноразову матеріальну допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень, — уточнює адвокат. — Порядок таких виплат передбачено у постанові Кабміну № 168 від 28 лютого 2022 року. Там же визначено перелік осіб, які мають право на отримання зазначеної суми.

Якщо чоловік є біологічним батьком дитини, значить, має право на допомогу разом з мамою загиблого сина. Допомога розподіляється рівними частками.

Адвокат погоджується з тим, що з моральної точки зору це може сприйматися як певна несправедливість. Однак ми керуємося не емоціями, а нормами закону.

— У документі також передбачено, що той чи інший претендент на одноразову допомогу може відмовитися від її отримання, — додає адвокат. — У такому разі гроші розподіляються серед інших осіб, які мають право на допомогу.

Вінницька область.

На знімку: Андрій з мамою Валентиною.

Фото надано пані Валентиною.