Протидія імперському літературному вторгненню в Україну, що зі шкільної лави десятиліттями формувало образ величі російського красного письменства і російської держави, а одночасно й комплекс меншовартості «малоросіян», в умовах повномасштабної війни стає важливим чинником у боротьбі з агресором.

Серед тих, хто полум’яним словом возвеличував російську імперію — «тюрму народів», що перманентно загрожує безпеці різних держав, є поет Олександр Пушкін. Вірнопідданого співця імперії, який у своїх творах підтримував політику розширення кордонів росії за рахунок загарбання чужих земель і асиміляції уярмлених народів, московська зверхність піднесла на п’єдестал одного з найавторитетніших літературних діячів першої половини XIX століття і першого поета росії. Читай — усіх народів, які входили до складу імперії. Тому, хто був прихильний Петру I, який знищив Батурин з усіма мешканцями, жінками і дітьми, хто вкрав у нас, у Русі, назву для московської держави, хто ганьбив Мазепу, знайшлося чимало п’єдесталів і в Україні.

Демонтаж цього виразного символу російської імперії розпочався 7 квітня 2022 року в Мукачевому на Закарпатті. Тоді перший знесений пам’ятник Пушкіну став відповіддю на суспільний запит очистити публічний простір країни від символів, пов’язаних із російською імперською політикою. 

Цей запит зріс після початку повномасштабної війни з рф. Як повідомляють в Українському інституті національної пам’яті, за рік відтоді демонтовано 34 монументи та пам’ятні знаки на честь російського поета по всій Україні — від Закарпаття до Краматорська, від Чернігова до містечка Ананьїв на Одещині, неподалік кордону з Молдовою. Звільнилися від імперського пропагандиста в Тернополі, Ужгороді, Конотопі, Вінниці, Білій Церкві, Кропивницькому, Харкові, Житомирі, Нікополі, Кременчуці, Жмеринці, Тульчині, Дніпрі, Полонному Хмельницької області та Кролевці Сумської області, Делятині Івано-Франківської області. В Києві демонтовано два об’єкти на честь трубадура імперії — на території Національного транспортного університету та гімназії №153. Деімпералізацію провели в селах Заболотівці Львівської, Пушкіно Закарпатської, Біленченківка Полтавської областей.

У процесі очищення українського культурного простору з’ясувалося, що в деяких містах було по кілька пам’ятних знаків на честь Пушкіна. В Чернівцях, наприклад, їх було три, у Запоріжжі та Миколаєві — по два.

«Між іншим ім’я Олександра Пушкіна належить і до найбільш вживаних урбанонімів, якими Російська імперія та її геополітична реінкарнація — СРСР маркували простір, рекомендованих до перейменування Експертною радою при Міністерстві культури та інформаційної політики», — зазначають в УІНП.

Серед інших поширених імперських символів, демонтованих упродовж 2022 року, 9 пам’ятних знаків радянському письменнику Максиму Горькому, 4 — радянському письменнику Миколі Островському, 4 — російському полководцю Олександру Суворову, понад два десятки — на честь радянських 
визволителів.