Експедиція досліджувала стародавні кам’яні хрести. Мандрівник, дослідник, засновник та голова ГО «Україна Інкогніта» Роман Маленков написав, що вони здійснили маршрут у понад 500 кілометрів. Хрести шукали переважно на кладовищах. Деякі з них можна бачити при дорозі.

Побували у селах Бандишівка, Букатинка, Дзигівка, Стіна, Оксанівка. Це в колишніх Ямпільському, Томашпільському районах, у нинішньому Могилів-Подільському районі.

«Чотири дні без зв’язку, частину шляху долали по снігу, але ми побачили неймовірні українські шедеври», — стверджує Роман Маленков.

Окрему увагу звернули на хрести-розп’яття — назвали їх неймовірним краєзнавчим відкриттям.

Найдавніший напис датований 1810 роком. Дослідники дивуються, чому ці шедеври майстрів-каменотесів не є пам’ятками для нашої держави?

За словами Романа Маленкова, такого рівня майстерності каменотесного мистецтва, як на хрестах-розп’яттях, раніше йому не доводилося зустрічати.

Фотографія не передає тієї витонченої роботи, яку можна побачити безпосередньо на камені. Але й побачене на світлинах вражає.

«Аж не віриться, — каже Роман Маленков, — що це ручна робота наших українських майстрів-каменотесів. Наскільки вони витончені, 
філігранні!..»

Дослідники висловили подяку громаді села Дзигівка колишнього Ямпільського району. Тут розчистили старий великий цвинтар. На жаль, не скрізь така ситуація. Йдеться ж не просто про впорядкування кладовища, а про вшанування пам’яті тих, хто раніше ходив по цій землі. Пам’ять не повинна заростати бур’янами.

Учасники експедиції неприємно вражені ще й тим, що такі шедеври каменотесного мистецтва не цікавлять тих, хто мав би їх зберегти.

«Як же так, що ці рукотворні незвичайні вироби не є пам’ятками для нашої держави?» — каже Роман Маленков.

Україна має свої маркери — дерев’яні храми та кам’яні хрести. Останні збереглися на всіх етнічних територіях нашої держави. Ці німі свідки минулого залишаються недосліджені, невивчені...

З думками краєзнавця погоджується Мирослава Марченко, керівниця ГО «Ямпільщина туристична». За її словами, кожен знак на кам’яних виробах має своє значення, свій символ. «Україна має показати спадщину своїх майстрів світові», — переконана пані Марченко.

Роман Маленков нагадує про надзвичайно цікаву книгу «Кам’яні хрести України». Це фоліант на понад 800 сторінок тексту. Його автор — доктор мистецтвознавства Валерій Малина.

«Камяні хрести — це багатовікова історія говоріння кам’яними формами цілого народу», — наводить слова автора Роман Маленков. Також нагадує, що над книгою Валерій Малина працював 30 років.

Вл. інф.