Народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого само-врядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін (на знімку) розвіяв основні міфи, які точаться довкола нещодавно ухваленого в цілому законопроекту «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№ 6504).

Міф 1: «Звільнення всіх, хто має депутатський мандат».

«Інформація не відповідає дійсності. Справді, впроваджується розмежування політичної посади та посади службовця в органах місцевого самоврядування. Однак, по-перше, йдеться тільки про посаду у відповідній місцевій раді. По-друге, норми набувають чинності з наступної виборчої каденції», — наголосив народний депутат.

Міф 2: «Міський голова позбавляється кадрових повноважень».

«Ні. Бо в його компетенції всі службовці І категорії, включно з керуючим справами. Діяльність голови спрощується, бо він матиме змогу концентруватися на найважливіших кадрових рішеннях», — роз’яснив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою.

Міф 3: «Жорстка регуляція з боку НАДС».

«Це стало предметом великих дискусій, у результаті яких було максимально пом’якшено всі формулювання по тексту і встановлено, що остаточні рішення з регулювання служби в кожній конкретній громаді завжди і виключно прийматиме лише рада громади. Національному агентству України з питань державної служби (НАДС) відведена функція встановлювати 
загальнодержавну рамку нормативних документів. Однак їх наповнення та фінальна редакція — виняткова компетенція громади», — зазначив парламентарій.

Міф 4: «Обмеження самостійності керівника щодо патронатної служби».

«Усі норми щодо цього було знято під час доопрацювання до другого читання. Єдине обмеження, яке є, це те, що працівник патронатної служби не може давати вказівок службовцям органів місцевого самоврядування», — наголосив Віталій Безгін.

Водночас народний депутат нагадав, що всі всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування підтримали законопроект № 6504 до другого читання. «Кожна з асоціацій спрямувала до Верховної Ради листа на підтримку комітетської редакції законопроекту про службу в органах місцевого самоврядування.

Вважаю це наслідком якісних публічних консультацій та високого рівня взаємодії між центральною та місцевою владою», — додав парламентарій.

Вл. інф.