На минулому тижні Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики розглянув законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах» від 20.07.2023 № 9516. Проект закону представив голова парламентського міжфракційного депутатського об’єднання «Відновлення та розвиток лісів України» Олександр Матусевич. Комітет рекомендував парламенту взяти законопроект за основу.

Перший заступник начальника Миколаївської ОВА Георгій Решетілов, розглянувши потенційний вплив цих змін на Миколаївську область, прокоментував значення спрощення процедур відновлення лісів.

«Сьогодні на території області внаслідок збройної агресії, пожеж, стихійних лих пошкоджено 885 гектарів лісових насаджень. Лісівники не можуть обстежити 29 тисяч гектарів лісів через замінування, а площа окупованих на Кінбурні лісів сягає дев’яти тисяч гектар. Тобто після деокупації і розмінування ця цифра зросте в рази», — зазначив він.

Георгій Решетілов повідомив, що нині такі ліси не відновлюються, бо для цього лісівникам потрібно проходити складну, дорогу та тривалу процедуру оцінки впливу на довкілля. «Ці насадження втратили свої екологічні, захисні функції та потребують відновлення. Після проведення санітарних заходів отримана деревина могла піти на оборону для спорудження фортифікаційних споруд та для забезпечення населення опаленням. Якщо підрахувати, згідно з матеріалами лісовпорядкування в середньому запас деревини в цих насадженнях становить 200 кубічних метрів на одному гектарі. Це втрачено майже 180 тисяч кубічних метрів деревини. Надалі вони просто впадуть і не принесуть користі ні природі, ні економіці регіону», — зауважив він.

До того ж, за його словами, ці пошкоджені насадження несуть високий ризик виникнення пожеж у пожежонебезпечний період, а спрощення процедури оцінки впливу на довкілля зможе збільшити поставки деревини для військових і забезпечення населення дровами без необхідності рубки здорових дерев.

Нагадаємо, що відповідно до цього законопроекту запропоновано запровадити оцінку впливу на довкілля на суцільні санітарні рубки для площ понад 10 гектарів, оскільки наразі ОВД проводиться для площ в один гектар.