Відповідний проект змін до закону про політичні партії в Україні (№ 11074) вже зареєстровано в парламенті представниками різних політичних сил, що дає підстави вважати, що розбіжностей у цьому питанні в парламенті виникнути не повинно.

Майже чотири роки поспіль політичні партії в Україні були взагалі звільнені від звітування. Відповідний закон Верховна Рада прийняла навесні 2020-го. Зміни, за які тоді проголосували народні депутати, набули чинності 2 квітня і були спрямовані на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Фактично йшлося про відстрочку для політичних партій у поданні щоквартальних звітів про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Водночас у зв’язку із повномасштабним вторгненням та запровадженням воєнного стану було прийнято закон про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни, який надав політичним партіям додаткову підставу не подавати фінансові звіти.

А в грудні 2023 року набули чинності зміни до деяких законодавчих актів щодо удосконалення державного фінансування та контролю за діяльністю політичних партій, які передбачають відновлення звітування, а також функцій Національного агентства з питань запобігання корупції для перевірки таких звітів. Встановлено також особливості відповідальності політичної партії за відображення неповної чи недостовірної інформації у звіті про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру внаслідок обставин, спричинених збройною агресією російської федерації проти України. Неповна інформація у такому звіті тепер кваліфікуватиметься законодавством як невідображення окремих відомостей, у тому числі неподання звітів місцевих організацій політичної партії, які набули статусу юридичної особи. Народні депутати звернули увагу на те, що чинне законодавство не містить виключень щодо місцевих організацій, які знаходяться на території активних бойових дій чи тимчасово окупованих територіях.

Водночас, згідно із законом, політична партія звільняється від встановленої відповідальності за подання звіту з неповною або недостовірною інформацією у разі наявності документально підтверджених обставин, що свідчать про неможливість отримання інформації у повному обсязі. Йдеться, зокрема, про знаходження первинних документів, комп’ютерного та іншого обладнання на окупованих територіях або на таких, де ведуться активні бойові дії. Наявність таких обставин політична партія має обов’язково підтвердити, подавши до Національного агентства протягом трьох робочих днів з дня подання звіту документів, перелік яких затверджено Кабінетом Міністрів.

Території, на яких ведуться активні бойові дії, та тимчасово окуповані території нині визначаються відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, зауважують автори проекту закону № 11074. На них не функціонують органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які б могли засвідчити обставини неможливості отримання політичною партією повної інформації для відображення у звіті про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Водночас інформація про місцезнаходження місцевих організацій політичних партій, які зареєстровані як юридичні особи, міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань і є доступною для органів контролю.

«Тож обов’язок політичної партії додатково документально підтверджувати обставини неможливості отримання нею повної інформації для подання звіту внаслідок знаходження її місцевих організацій, їх первинних документів чи обладнання на територіях ведення активних бойових дій чи тимчасово окупованих територіях є надмірним», — йдеться у пояснювальній записці, яка супроводжує проект.

Прийняття змін, передбачених у законопроекті, дасть змогу Національному агентству з питань запобігання корупції здійснювати належний державний контроль за повнотою і достовірністю звітів партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Водночас вони убезпечать політичні партії від надмірного тиску за неможливість подання такої інформації, переконані народні депутати.