На знімку: під час круглого столу "Геноцидна війна росії проти України та релігія: зовнішньо- та внутрішньополітичні аспекти".
Фото Георгія ЛУК'ЯНЧУКА.

Мы спалим ее на Крещатике вместе с вами на ваших же огнях, как вы любите" або "Украина - это не государство, это буферное образование... Надеюсь, сломать эту "кощееву иглу" предстоит русскому человеку" чи "Украинский вопрос есть национальная трагедия россии и русского народа". Бажання екс-президента російської федерації дмітрія мєдвєдєва "отправить всех врагов в геенну огненную", тобто нас, українців, бо, як каже він про росіян, "мы слушаем слова Создателя в наших сердцах и повинуемся им", патріарх московський кіріл (гундяєв) пояснює необхідністю рф зберегти "єдиний історичний, культурний та духовний простір". кіріл не раз у своїх проповідях та інтерв'ю наголошував, що "ядром русского мира сегодня является россия, Украина, Белоруссия... это и есть Святая Русь". "У наших народов присутствует сильное сознание непрерывности преемственности русской государственности и общей традиции, начиная со времен Киевской Руси и заканчивая нынешней россией, Украиной, Белоруссией", - каже він. Ігноруючи історичні факти і право України, державність якої налічує понад тисячу років (київські князі підписували перші договори з Візантією у 907, 911, 944, 971 рр.), задовго до виникнення москви і московського князівства (московія як князівство виникла в 1277 р. за наказом татаро-монгольського хана Менгу-Тімура і була звичайним улусом Золотої Орди, на свій шлях, кіріл та клір рпц проповідують війну за чужу історію і чужі території. Американський історик та письменник, фахівець з історії Східної Європи, зокрема України, Польщі, росії, Тімоті Снайдер для опису рф та путінського режиму, що ще у 2014-му вдерся в сусідню державу і знищив десятки тисяч її громадян, використав термін "шизофашизм".

Про те, що це за явище, яку роль у повномасштабній війні в центрі Європи відіграє церква, йшлося під час круглого столу "Геноцидна війна росії проти України та релігія: зовнішньо- та внутрішньополітичні аспекти", що відбувся за ініціативою Національного музею Голодомору-геноциду, Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, громадської організації "Кримський центр ділового та культурного співробітництва "Український дім", Групи гуманітарної політики Експертної мережі Кримської платформи. У форумі взяли участь Віктор Войналович - представник Державної служби України з етнополітики та свободи совісті та інші експерти: Андрій Іванець - провідний науковий співробітник Національного музею Голодомору-геноциду, Андрій Щекун - головний редактор газети "Кримська світлиця", координатор групи гуманітарної політики Експертної мережі Кримської платформи, Максим Майоров - співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Микола Кіккас - юрист ГО "Регіональний центр прав людини", Валентина Потапова - голова Центру громадянської просвіти "Альменда", Надія Васьківська - експертка ГО "Регіональний центр прав людини", Евеліна Кравченко - експертка групи гуманітарної політики Експертної мережі Кримської платформи, Ігор Козловський - президент Center of Religious Science Research and International Spiritual Relations.

Відкриваючи захід, кандидат історичних наук Андрій Іванець зазначив: "Ми переживаємо один з найдраматичніших моментів в історії України. Наша країна бореться фактично за своє виживання, оскільки рф веде проти нас війну і агресивну, і геноцидну, війну, яка мотивована бажанням знищити українську націю і українську державу. У цій боротьбі за виживання України, суверенітет і територіальну цілісність, за підтримання правопорядку важливі усі аспекти, зокрема і релігійний. Адже релігія використовується нашим ворогом для здійснення агресивної геноцидної війни. Геноцид - це, згідно з міжнародним правом, дії з наміром знищити, повністю чи частково, національну, етнічну, релігійну або расову групу як таку. росія прагне знищити українські державу і націю, вчиняє інші тяжкі міжнародні злочини".

Украй небезпечний характер її дії набули під час широкомасштабної фази агресії, яка розпочалася 24 лютого 2022 р., коли держава-окупант здійснила невдалу спробу у короткий термін військовим шляхом ліквідувати українську державу і реалізувати геноцидну політику щодо української нації. "російська влада пропагує ідеологію "русского міра", яка де-факто заперечує право української нації на суверенний розвиток, власні державу, мову і культуру. Не раз президент рф, представники російської влади і політикуму заявляли, що українців як народу "не існує", про "штучність створення" української нації, - продовжує Андрій Іванець. - У росії часто лунають публічні заклики знищувати українців. російські окупанти на захоплених землях України переслідують і вбивають громадян з проукраїнськими поглядами, винищують інтелігенцію, скоюють масові злочини проти цивільного населення (тортури, ґвалтування, вбивства), замість незаконно ліквідованої української системи освіти запроваджують таку, що має на меті змінити ідентичність дітей та молоді, руйнують пам'ятки історії та культури, особливо ті, що пов'язані з українською ідентичністю, грабують і знищують українські музеї, архіви, театри, бібліотеки та храми. рф масово вивозить з окупованих територій українських дітей на свою територію з метою зміни їхньої ідентичності, зокрема, через незаконне всиновлення росіянами. росія також цілеспрямовано руйнує об'єкти інфраструктури та життєзабезпечення в Україні, практично стерла чимало українських міст - Маріуполь, Волноваха, Щастя, Сєвєродонецьк, Бахмут - та інших населених пунктів".

Учасники круглого столу наголошують, що такі дії росії брутально порушують Конвенцію про запобігання злочину геноциду і покарання за нього, ухвалену Генеральною асамблеєю ООН 9 грудня 1948 р. Вони підпадають під дію, зокрема, пунктів статті 2 Конвенції: а) вбивство членів цієї групи; с) навмисне створення членам групи життєвих умов, які розраховані на повне або часткове знищення групи; е) насильницька передача дітей цієї групи іншій групі. Об'єктом злочину геноциду є українська національна група.

"Навесні - влітку 2022 року представницькі органи влади Польщі, Литви, Естонії, Латвії, Канади, Чехії, Ірландії визнали дії росії в Україні геноцидом. Лідери Великої Британії, Польщі, Колумбії і США так само використовували термін "геноцид" для опису скоєних рф злочинів. Процес визнання дій цієї держави як найтяжчих міжнародних злочинів - агресії, геноциду тощо - триває. Україна ставить питання не лише про їх фіксацію, а й про притягнення винуватців до відповідальності, зокрема про створення міжнародного трибуналу для розслідування злочину агресії. Ця ідея поступово отримує підтримку серед частини цивілізованих країн та міжнародних організацій, зокрема у листопаді 2022 р. Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний міжнародний трибунал із російської агресії та визнала росію терористичною державою", - каже Андрій Іванець.

російські політикум і суспільство принципово інакше реагують на російсько-українську війну. Під час роботи круглого столу йшлося про те, що соціологічні опитування протягом весни - зими 2022 р. відбивають стабільно високий рівень підтримки росіянами агресивної політики російської держави і насамперед війни проти України. Так, у березні 2022 р., згідно з даними Active Group, 86,6% росіян підтримували потенційний збройний напад на країни ЄС. Наприкінці червня 2022 р., за опитуванням ВЦВГД (рос. ВЦИОМ), 72% респондентів швидше підтримували рішення провести "спецоперацію" в Україні, а у грудні 2022 р., за оцінкою незалежної російської соціологічної організації "Левада-центр", 74% росіян підтримували дії російських військ.

Православні релігійні структури рф освячують винищення українців. Найбільш інтегрована в російсько-українську війну рпц, оскільки вона займає привілейоване становище у рф, має найбільшу релігійну мережу, розробила разом із державними структурами експансіоністську концепцію "русского міра", яка стала підґрунтям політики знищення українських держави й нації. Варто зазначити, що православна церква ще в часи московського царства грала значну роль у обґрунтуванні імперської експансії, у створенні ідеологеми "Москва - Третій Рим".

"російські держава і церква одночасно стали пропагандистами ідеологеми "русского міра". Вона має відверто єретичний вигляд, але відповідає інтересам імперської експансії росії. В основі ідеологеми "русского міра" лежить заперечення самобутності та суверенності української нації, її права на власні державу, культуру і мову. Проповідь цього єретичного вчення кліриками рпц створювала ідейне підґрунтя для підготовки і ведення війни", - зазначає Андрій Іванець.

Масштаб військової агресії, яку вчинила росія наприкінці лютого 2022 р., вимагав публічного реагування на неї і рпц, і УПЦ, релігійний центр якої розташовано у москві. Окремі клірики рпц у проповідях одразу включилися в пропагандистську кампанію дегуманізації українців та підтримки війни росії проти України. Так, протоієрей Андрій Ткачьов, який після Революції Гідності утік з Києва до москви, у лютому 2022 р. у проповіді стверджував, що війна не почалася, а "війна завершується", і порадив російським військовим молитися перед запуском снарядів по Україні. Він нагадав, що полководець Олександр Суворов заповідав "без молитви шашку не оголювати і рушниці не заряджати", і порадив російським вбивцям: "Без молитви пакет "градів" не заряджай. Кожну "сигару" засовуєш і кажеш: "Господи, помилуй", "Господи, помилуй".

На початковому етапі війни рпц та її керівництво намагалася уникати публічної оцінки розв'язування росією війни проти України в 2014 р., зокрема окупації Криму і частин Донецької і Луганської областей. Одночасно її структури активно співпрацювали і з окупаційною армією, і з окупаційною адміністрацією на півдні та сході України.

Предстоятель УПЦ митрополит Онуфрій (Березовський) у 2022 р. засудив війну і назвав її "Каїновим гріхом". 24 лютого 2022 р. він звернувся до президента рф із закликом "припинити братовбивчу війну".

"Очільник рпц проігнорував ці звернення, як і факти обстрілів російськими військовими українських міст і сіл, вбивства ними дітей, жінок та цивільних осіб загалом, скоєння інших тяжких злочинів. патріарх кіріл на початку березня 2022 р. включився у підтримку наративів російської воєнної пропаганди. Під час проповіді у Прощену неділю він висунув абсурдне обґрунтування війни. Реальні причини неоколоніальної війни підмінив вигаданою квазірелігійною - нібито відмовою на Донбасі проводити гей-паради, а також у дусі російської воєнної пропаганди говорив про страждання жителів Донбасу", - наголошує історик.

Після визволення Бучі, де виявили масові жертви звірств російських окупантів, з початком вимушеного виїзду мільйонів українців в інші регіони держави і за кордон патріарх кіріл 3 квітня 2022 р. у проповіді у головному храмі зс рф заявив, що служба в армії - це "справжній подвиг", і запевнив, що у росії "немає жодного прагнення до війни". А згодом в Архангельському соборі кремля він фарисейськи заявив, що росія ніколи ні на кого не нападала, а лише захищала свої рубежі. Папа Римський після цього закликав очільника рпц "не ставати путінським олтарним хлопчиком".

"Новим псевдохристиянським елементом у "теології війни" патріарха кіріла стало проголошення ним наприкінці вересня 2022 р. загибелі вояка російської окупаційної армії викупною жертвою - нібито за цей вчинок будуть анульовані всі його гріхи", - зазначає науковець.

Чотири наративи спікерів рпц щодо України виявили дослідники Інституту масової інформації на підставі аналізу постів у лютому - жовтні 2022 р. у телеграм-каналах російських медіа, що фінансуються за державні кошти: в Україні тиснуть на УПЦ та православних; українці мають схильність до тероризму, агресії, язичництва; росіяни та українці - єдиний та нероздільний народ; невизнання України як окремої незалежної країни.

Згідно з цим дослідженням, було виділено чотири групи наративів з вуст особисто глави рпц кіріла: українці та росіяни - єдиний народ; невизнання України як країни та заперечення її самостійності; сакралізація війни; заперечення або ж виправдання російської агресії.

"Цей аналіз яскраво демонструє, що рпц бере системну участь в інформаційній агресії проти України, тому участь окремих архієреїв та кліриків у збройних діях в Україні, а також в антиукраїнських заходах поза її межами є закономірною. Так, наприклад, митрополит Луганський і Алчевський УПЦ мп Пантелеймон (Поворознюк), як і деякі інші клірики цієї церкви з тимчасово окупованих територій України, брали участь 30 вересня 2022 р. у протиправному оголошенні в кремлі анексії чотирьох українських регіонів", - резюмує Андрій Іванець.

Він зазначає, що у грудні 2022 р. українська держава запровадила санкції щодо низки представників УПЦ, яка зберігає канонічний зв'язок з московським патріархатом, серед них - спонсор УПЦ, підприємець і протодиякон Вадим Новинський, намісник Києво-Печерської лаври Павло, митрополити - Запорізький та Мелітопольський Лука (Андрій Коваленко), Луганський і Алчевський Пантелеймон, Бориспільський та Броварський Антоній (Іван Паканич, керуючий справами УПЦ), Чернівецький і Буковинський Мелетій (Валентин Єгоренко), а також архієпископ Костянтинівський Паїсій (Віктор Шинкарьов), настоятель Свято-Успенського собору в Херсоні Олексій (Олександр Федоров) та настоятель Мелітопольського Свято-Савінського чоловічого монастиря Іоан (Олександр Прокопенко). В СБУ поінформували, що фігуранти санкційних списків виступали з різними ініціативами, зокрема: погодились на співпрацю з окупаційною владою, просувають проросійські наративи; виправдовують військову агресію росії в Україні.

"У грудні 2022 р. суд виніс вирок про позбавлення волі на 12 років настоятелю храму УПЦ в Лисичанську за те, що він передавав військовим рф інформацію про позиції українських військ у Лисичанську і Сєвєродонецьку, а також за "здачу" місцевих патріотів російським окупантам, - каже історик. - Відомо також про засудження настоятеля парафії УПЦ Лиманської громади Донецької області до 7 років позбавлення волі за співпрацю з російськими окупантами. Загалом станом на середину лютого 2022 р. СБУ відкрила 52 кримінальні справи, фігурантами яких є 55 священиків".

У своїй доповіді Андрій Іванець наголосив, що агресію росії проти України підтримують не лише клірики рпц, УПЦ, а й інших релігійних структур, зокрема російська православна старообрядницька церква. Її очільник митрополит Корнилій (Титов) у березні 2022 р. відкрито підтримав агресію проти України, де, за його словами, нібито вбивали "лише за те, що ти думаєш і розмовляєш російською мовою". Українську сторону він закликав "зупинити геноцид, безумство", а українській армії не раз пропонував скласти зброю.

"Для російської влади релігійний чинник - надзвичайно важливий елемент впливу на свідомість людини і це частина їхньої агресії, - наголошує кандидат історичних наук Ігор Козловський. - Перед нами війна ціннісна, і тут фактор релігійний відіграє величезну роль".

З огляду на це перед нашою державою постають невідкладні завдання ефективно реагувати на ці виклики.

"Що можна побачити, коли росіяни входять на ту чи іншу окуповану територію? По-перше, одразу починаються системні репресії, спрямовані на те, щоб витіснити, знищити активну частину українського суспільства, яка є на цих територіях, і залякати його пасивну частину, - продовжує дослідник. - В арсеналі окупантів незаконні затримання і арешти, утримання людей у місцях не придатних для існування, у підвалах, допити, катування, вбивства, розстріли". Ігор Козловський, який сам перебував два роки у російському полоні, зазначає, що через систему репресій загарбники змушують іти місцеве населення на співпрацю з рашистами. Вони також докладають зусиль для створення системи інформаторів серед релігійних діячів і вірян.

"Ці інформатори були і раніше, я б сказав, у законсервованому вигляді. Я стикався з такими фактами на території Донеччини. Пам'ятаю, як під час перебування в полоні, коли мене завели з мішком на голові, скривавленого, до одного кабінету, там були представники релігійних організацій, які інформували феесбешників про те, як іде релігійне життя, хто про що говорить, які є проповіді тощо. фсб одразу створює спецвідділи для того, щоб контролювати життя релігійних спільнот, це вже відпрацьована тактика", - каже Ігор Козловський.

Їй, на його думку, сприяє діяльність УПЦ у гібридній канонічній єдності з мп. "Довгий час Україна закривала очі на те, що ця спільнота була місточком для ідеології "русского міра". Була в деяких регіонах фаворитизація УПЦ, вони відчували себе як держава в державі, ніхто не звертав уваги на мову ворожнечі, на проповіді, де наративи "русского міра", - наголошує релігієзнавець. - Це створило систему безкарності. Навіть тепер, під час війни, у свідомості очільників УПЦ, вірян немає усвідомлення того, що вони стали провідниками цієї ідеології. Це означає, що їх свідомість окупована. І окупація ідеологією "русского міра" потребує деокупації. Це проблема не лице церкви, це проблема національної безпеки. В УПЦ нині кажуть, що вони є церква-мучениця. Насправді їх не переслідують за Христа, і про це треба постійно нагадувати. За віру у нас нікого не переслідують, усі православні можуть вільно сповідувати свою віру. Проблема в тому, що їхня діяльність довгий час ставала основою для поширення ідеології "русского міра".

"З точки зору історичного процесу еволюції російського православ'я, і з точки зору тих конкретних фактів нерозривності його з державною системою росії та злиттям з агресивною політикою стосовно всього цивілізованого світу є всі підстави стверджувати, що справді йде геноцидна війна проти України, - зазначив під час дискусії Віктор Войналович.

"Треба знищувати їх до кінця... Жодної України не повинно бути". У росії другою за поширеністю релігією після православного християнства є іслам, який сповідують представники корінних народів рф - татари, башкири, народи Північного Кавказу. З початком повномасштабного вторгнення низка муфтіїв виступила із спільною заявою про повну підтримку "сво" та зі спробами сакралізувати війну рф проти України. Зокрема, оголосили "шахідами" (мучениками за віру) мусульман-солдатів російської армії, які загинуть під час бойових дій. Очільник однієї із мусульманських спільнот заявив: "Ми з розумінням ставимося і підтримуємо того, хто ухвалив єдине правильне рішення про визнання багатостраждальних республік ("днр" і "лнр"). Це справедливі вимоги громадян нашої країни зробити все можливе для захисту життя дітей, жінок та людей похилого віку Донбасу. Вони щодня перебувають під обстрілами, відчуваючи страх, психологічний стрес, вони бачать вибухи і кров безвинних людей, які дуже довго і терпляче закликали і українську сторону, і їхніх західних покровителів".

"Верховний муфтій росії, шейх-уль-іслам Талґат Таджуддін 24 лютого 2022 р. оприлюднив заяву розширеного пленуму президіуму центрального духовного управління мусульман, витриману в стилі войовничої російської пропаганди. У документі, зокрема, стверджувалося: "Довгі вісім років населення багатостраждальної землі Донбасу піддавалося планомірному знищенню з боку української влади, яка спровокувала братовбивче кровопролиття при очевидному потуранні та провокаційних діях США, що підтримують на Україні крайніх націоналістів і неонацистів", - каже Андрій Іванець.

В оприлюдненій заяві від імені 20 регіональних духовних управлінь, 2200 громад і парафій міститься запевнення у повній підтримці дій злочинного російського уряду.

Аналогічні за змістом заяви робили й інші муфтії . В одній із них зазначено: "Сьогодні російська федерація вимушена проводити на Україні спеціальну воєнну операцію, метою якої є захист людей у донецькій і луганській республіках, які вже 8 років піддаються знущанням, геноциду з боку київського режиму... Потрібно прагнути до демілітаризації і денацифікації України, а також до притягнення до суду тих, хто скоїв численні криваві злочини проти мирних жителів".

Про підтримку геноцидної війни не раз заявляв і муфтій Чечні Межієв, який каже, що чеченські військові в Україні "перебувають на шляху Аллаха". Під час круглого столу у держдумі рф він зазначив, що проти росії воюють "фашисти, нацисти, сатаністи, ЛГБТ-співтовариство, ваххабіти та інші чорні шайтани", тому загиблі в "сво" мусульмани будуть визнані шахідами.

"Особливої згадки заслуговує позиція муфтія Карачаєво-Черкесії Бердієва, - каже Андрій Іванець. - 29 березня 2022 р. на круглому столі у держдумі він заявив: "Ми маємо завершити цю операцію. І жодних переговорів не треба вести, якщо навіть погодяться на капітуляцію. Треба знищувати їх до кінця... Жодної України не повинно бути. Після того, як вичистимо, у простих людей потрібно запитати, що вони хочуть". Ця цитата містить не лише обґрунтування геноциду української нації, а й прямий заклик до нього, що є караним діянням згідно з Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, а також відповідно до кримінального законодавства України та рф".

Представники мусульманських організацій росії не обмежилися участю в інформаційній війні, а від початку повномасштабного почали незаконно встановлювати контроль над мусульманськими релігійними структурами на тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей.

Далай-лама совістю не торгує. У росії, попри порівняно незначну кількість прихильників буддизму, він є домінуючою та традиційною конфесією серед титульних народів трьох суб'єктів рф - Бурятії, Тиви і Калмикії.

Як повідомив Андрій Іванець, 28 лютого 2022 р. далай-лама ХІV закликав путіна припинити агресію. "росія мусить піти з України, щоб її народ мав право на власний вибір і самобутній розвиток. Так ми побудуємо більш мирний світ", - заявив духовний лідер буддистів світу. "На початку березня 2022 р. він разом з низкою лауреатів Нобелівської премії підписав лист на підтримку українського народу. Автори документа засудили російські військові дії і заперечення президентом рф самої легітимності існування України. Вони наголосили, що вторгнення в Україну заплямувало репутацію російської держави на десятиліття вперед, що стане перешкодою для її економічного розвитку та джерелом складнощів для її населення, - каже історик. - Цікаво, що Конгрес ойрат-калмицького народу, орган обраний з'їздом національних активістів, у березні 2022 р. виступив проти мобілізації калмиків на війну з Україною".

Утім, більшість буддистів у рф не дослухалися до слів далай-лами. Очільник найбільшої російської буддійської організації 28 лютого 2022 р. заявив: "Ми - буддисти і маємо підтримувати мир, зберігати згоду та спокій. Проте ми живемо у єдиній російській державі і захищаємо інтереси нашої країни, проти якої ведеться брудна інформаційна війна. З нами наші божества - захисники віри, з нами Будда".

За висновками Андрія Іванця, православні, мусульманські, буддійські та іудейські організації, які діють в росії та мають найбільшу популярність серед населення, різною мірою залучені в обґрунтування, виправдання та ведення війни рф проти України. Фактично, найбільш чисельні релігійні організації стали частиною російської воєнної пропагандистської машини, вони агітаційно-інформаційно підтримують скоєння злочину агресії, порушення суверенітету і територіальної цілісності України, беруть участь у дегуманізації та демонізації українців, сакралізації війни.

На думку історика, співучасть релігійних організацій росії в агресивній війні проти України та геноциді української нації потребує реагування української держави та громадянського суспільства, цивілізованих держав і міжнародних організацій, релігійних об'єднань та авторитетів.

"Вважаємо потрібним продовжити і розширити практику накладання санкцій на релігійних лідерів і активістів, які підтримують злочинну політику рф щодо України. Санкції, зокрема, потрібно застосовувати не лише до представників рпц, а й мусульманських та іудейських релігійних організацій, які підтримують російську політику стосовно України", - наголошує дослідник.

Під час конференції було надано характеристику основним наративам антиукраїнської релігійної пропаганди як засобу здійснення агресії. Микола Кіккас наголосив, що це зокрема наративи щодо заперечення чи приниження української державності; про "один народ", єдиний історичний, культурний та духовний простір; про священну війну проти бездуховного антихристиянського Заходу; про нацистський/фашистський режим в Україні.

"Теза про один народ і єдиний історичний, духовний простір покликана зменшити значення таких понять, як державні кордони, суверенітет, за допомогою метафізичних аргументів. Відповідно підвищується толерантність до агресивних дій, - каже Микола Кіккас. - Наратив про нацистський/фашистський режим в Україні дуже ефективно працює на пострадянському просторі, серед народів країн, які свого часу воювали з нацизмом у складі антигітлерівської коаліції. Через культурний бекграунд, через радянські фільми і книжки, розповіді родичів старших поколінь у цих народів боротьба з нацизмом десь на підсвідомому рівні. "сво", розпочата 24 лютого 2022 року, у світлі цього має оборонний і превентивний характер. З громадянського погляду вона є продовженням Великої Вітчизняної війни, а з релігійного - є священною війною Святої Русі". Наратив про священну війну проти бездуховного Заходу покликаний переконати росіян у тому, що західні партнери України є абсолютно бездуховними, сповідують антирелігійні, антихристиянські цінності. "І відповідно росія бореться з цим світовим злом, і ця війна має просто космічний характер боротьби добра зі злом, Бога з дияволом", - додає дослідник.

У цьому контексті, як вважає кандидат історичних наук Евеліна Кравченко, дуже важливо руйнувати міфи, які формує російський наратив. "Один з міфів - це "Крим як колиска російського православ'я", - каже дослідниця. - Але рпц з'явилася в Криму лише у XIX столітті. Раніше її там не було, раніше там були абсолютно інші церкви, які мають абсолютно іншу історію, - це грецькі церкви". Доповідачка наголосила на необхідності наукового вивчення історії раннього християнства в Криму як фактора протидії російській дезінформації.

Максим Майоров зазначив, що тема круглого столу "є надзвичайно актуальною в контексті загальнодержавного завдання зі збору доказів російських злочинів для того, щоб у подальшому це використати в судочинстві в рамках національних і міжнародних інституцій".

На знімку: представник рпц вчиться стріляти в людей.
Фото з відкритих джерел.