З цієї нагоди в містечку Колки відбулося патріотичне дійство. Участь у ньому взяли перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук, голова Колківської селищної ради Олександр Палінкевич, представники громадських організацій, учнівська молодь мешканці громади, нащадки ветеранів ОУН-УПА. А священнослужителі Православної церкви України відслужили панахиду за воїнами УПА, які віддали життя за волю України. Учасники заходу поклали квіти до пам’ятних знаків «Борцям за волю України» та «Колківська республіка».

У квітні-травні 1943 року на визволеній бійцями Української повстанської армії від нацистських окупантів території колишніх Ківерцівського, Маневицького і Рожищенського районів (тепер Луцького) і земель Рівненщини, що межували з ними, було створено Колківську республіку. Півроку Колки були її центром. Тут діяли школи, працювали друкарня, клуб, пекарня, медичні установи, готувалися молодші командири для УПА. Лише на початку листопада за допомогою регулярних фронтових частин гітлерівцям вдалося взяти Колки. Містечко фашисти майже повністю знищили, загинуло 800 його мирних жителів. Згодом криваві каральні акції в Колках і довколишніх селах здійснювали загони радянських партизанів.

«З ініціативи фракції ВО «Свобода» рішенням обласної ради 2023-й був проголошений на Волині Роком УПА на честь 80-ї річниці її створення. Дуже символічно, що на нашому заході майорять жовто-блакитні стяги поряд із червоно-чорними, які є символом боротьби за українську незалежність. І, як казав колись засновник ОУН Євген Коновалець, тільки вогонь перетворює залізо на сталь, а народ на націю — лише боротьба. Упевнений, що і нинішня наша боротьба має утвердити Україну як одну з найкращих країн Європи і світу», — сказав, звертаючись до присутніх, перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук.

«Хоча Колківська республіка була жорстоко знищена загарбниками, піврічне існування державності на нашій землі залишило яскравий слід в історії України», — зазначив голова Колківської селищної ради Олександр Палінкевич.

Учасники заходу мали змогу ознайомитися з виставкою «Твої сини, Україно», де були представлені знімки мешканців місцевої громади, які загинули під час російсько-української війни, а також світлини творців Колківської республіки.

Відповідний патріотичний настрій на дійстві створювали творчі колективи Центру культури та дозвілля Маневицької селищної ради і Колківського будинку культури.

Фото автора.