Сергій Гордієнко на шляху з Ямполя до Могилева-Подільського.

Закликає охочих приєднатися до нього напередодні сходження на Говерлу і встановити там три прапори, один з яких — на честь військових 33-ї окремої механізованої бригади.

Свій похід у Карпати Гордієнко присвятив тим, хто нині захищає країну від рашистів. Йому уже 65. Таких на фронт не беруть. Свою повагу до наших захисників він виявляє у формі подорожі. Кореспондент «Голосу України» спілкувався з мандрівником, коли він долав шлях територією Вінниччини.

Усі речі — на візку

Сергій Гордієнко розповів, що розпочав подорож у рідному Дніпрі. Планує дійти до Карпат. Підрахував, що це буде приблизно три тисячі кілометрів. Там підніметься на найвищу точку українських Карпат. З собою несе три прапори: синьо-жовтий державний, прапор з емблемою 33-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, а також знамено одного з німецьких товариств, учасником якого він є.

На Вінниччині він пройшов південними селами і містами Крижопільської, Ямпільської, Могилів-Подільської громад. У Ямполі зупинявся на день і ніч. Гостинність ямпільців вразила мандрівника. Вони організували зустріч, на якій Гордієнко поспілкувався з містянами та активістами. Запросив їх приєднатися до сходження на Говерлу. Одразу знайшлися охочі. За два-три дні до завершення подорожі він зателефонує їм, аби вони вирушали в дорогу.

З Ямполя вирушив до Могилева-Подільського — це 50 кілометрів шляху. В Могилеві перейшов міст через Дністер і опинився у Молдові. Звідти попрямував до містечка Сокиряни Чернівецької області. Саме під час його перепочинку в Сокирянах відбулася наша телефонна розмова.

Розповів, що за день проходить в середньому 25 кілометрів. Міг би й більше, однак 65-річний мандрівник розраховує сили, аби їх вистачило на весь маршрут. Ночує переважно в наметі. Всі речі, які взяв у дорогу, розмістив на 2-колісному візку з велосипедними колесами.

«Чи зручно тягти за собою візок?» — питаю. «Повірте, набагато зручніше, аніж нести рюкзак, — відповідає пан Сергій. — Перевірив на собі. Раніше брав рюкзак. Спина стомлюється. У теплі дні плечі парить, натирає. З візком все простіше».

Написав сім книг про свої подорожі

Він залюбки зупиняється у тому населеному пункті, де місцеві виявляють бажання організувати зустріч. Кожне спілкування у дорозі стимулює. Мабуть тому, що подорожує один, мало розмовляє. Мандрівнику є чим поділитися — і його розповіді викликають неабияку зацікавленість. Подорожує все свідоме життя. Ще з юності. Про мандрівки написав сім книжок.

А зараз про нього готують книгу. Каже, один з українських авторів взявся розповісти про пригоди і курйози, які ставалися з ним під час багатолітніх подорожей. А траплялося всяке!

Під час нашої розмови Гордієнко згадав, як одного разу на території Румунії поліція супроводжувала його, аж поки не перетнув кордон країни.

«Румуни навіть перевіряли мої харчі, допитувалися, що я їм, — згадує співрозмовник. — Не знаю, для чого їм це було. Навіть у рот заглядали. Можливо, вважали, що додаю у їжу щось заборонене».

У Туреччині був інший супровід. Тоді він ішов по воді вздовж берега на вузькому човні-каяку. Сергій подорожує не тільки суходолом, а й по воді. Весь час його супроводжував військовий корабель…

Із Сокирян Гордієнко вирушив до Чернівців. Далі по маршруту буде Івано-Франківщина. Коли до кінця подорожі залишиться декілька днів, пообіцяв зателефонувати журналісту і вказати дату і час сходження на Говерлу. Охочі зможуть дістатися транспортом і долучитися до компанії активістів.

Сім років не був вдома, поки не здолав 19 тисяч кілометрів

Сергій Гордієнко — фантастична людина. Він двічі побував на Північному полюсі (в 1995-му і 1998 роках)! Першим в історії України підняв наш Державний Прапор на Північному полюсі.

Найдовший його маршрут становить 19 тисяч кілометрів. Стартував із найпівденнішого міста на планеті Ушуайя, столиці архіпелагу Вогняна земля (територія Аргентини). Пройшов уздовж Південної Америки до Мехіко в Мексиці.

Ще одна подорож мала довжину 15 тисяч кілометрів і тривала протягом семи років! Саме стільки часу не був вдома. Більше інформації про цього відважного чоловіка можна дізнатися з публікацій в Інтернеті.

На каяку навколо Європи

Сергій Гордієнко повідомив, що має план ще однієї подорожі. Готується здійснити її в наступному році.

— Хочу пройти на каяку навколо Європи і зайти в усі затоки, — розповів мандрівник. — Маршрут уже визначив. Потрібні кошти, за моїми розрахунками, слід буде витратити приблизно 18 тисяч євро. Якщо знайду спонсора, готуватимуся в дорогу.

Фото надано ГО «Ямпільщина туристична».