Останні рішення столичної міської ради свідчать: громадянське суспільство в Києві стає реальністю, яка безпосередньо впливає на дії органів влади. На останньому засіданні Київради, яке відбулося 13 листопада, було прийнято 251 проект рішень. Більшість із них — відгук на вимоги киян.

Секретар Київради Галина Герега заявила, що наступного разу депутати Київради зберуться в грудні, повідомляє gazeta.ua. Вона також зазначила, що до кінця цього року потрібно провести чотири засідання, два з яких присвятити розгляду програми соціально-економічного розвитку і бюджету міста на 2014 рік. На сьогодні залишилося 146 нагальних питань, які потрібно проголосувати.

Ну а на засіданні, яке відбулося цього тижня, за ініціативи киян влада вирішила створити новий сквер на Русанівському каналі. «Ми підтримали пропозицію місцевих жителів про створення скверу», — розповів журналістам голова комісії Київради з екологічної політики Денис Москаль. На його думку, надання статусу скверу цій території площею два гектари дасть змогу вберегти її від зазіхань забудовників і облаштувати.

Крім того, скарги й звернення городян і екологічних організацій спонукали депутатів звернути увагу на проблему недбалого поводження деяких підприємців щодо навколишнього середовища. Було створено тимчасову комісію, яка має перевірити роботу автомийок, автостоянок і ринків, розміщених у зелених зонах. Але екологічними питаннями громадська активність не вичерпується.

На сесії одного разу вже підтримали створення органів самоорганізації населення — цього разу йшлося про три будинкові комітети й один комітет мікрорайону. Такі форми громадської активності добре зарекомендували себе в столиці. На думку голови Київської міської держадміністрації Олександра Попова, влада має підтримувати їхній розвиток: «Київ повинен стати зразком у сфері розширення прав і повноважень представницьких органів, якими є органи самоорганізації населення. Кияни неодноразово демонстрували готовність брати участь в управлінні містом. Вони допомагали складати програми ремонту будинків, дворів і ліфтів і контролювати їх виконання. Активна громадська позиція жителів Києва допомагає нам боротися з хаотичною забудовою міста, зі знищенням зелених зон. Але вплив громади може й має бути більшим».

На посилення цього впливу орієнтовано Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства, розроблену з ініціативи Президента Віктора Януковича. Цей документ, зокрема, передбачає спрощення процедур і скорочення строків реєстрації інституцій громадянського суспільства (громадські, благодійні організації, органи самоорганізації населення тощо). Під час сесії було також ухвалено рішення, спрямовані на підтримку громадських організацій столиці. Більшість рішень, які стосуються комунальної власності, — це надання приміщень в оренду за 1 гривню громадським організаціям ветеранів, творчим спілкам, навчальним і медичним закладам.

Вл. інф.