13 липня 1943 року під час каральної операції «Пані Хельга» нацисти вщент спалили це поліське село разом із його мешканцями. Від вогню та куль окупантів загинули майже три тисячі місцевих жителів, з них 1347 — немовлята і діти віком до 12 років. Дивом врятуватися від страшної смерті в полум’ї вдалося лише чотирьом дорослим та кільком десяткам дітей. Копищенська трагедія стала однією із наймасштабніших каральних акцій окупантів не лише в Україні, а й у тогочасній Європі. Для порівняння: у білоруській Хатині нацисти замордували 149 осіб, у чеському селищі Лідіце — 320, у французькому Орадур-сюр-Глан — 642.

Вшанувати пам’ять невинних жертв німецьких загарбників прийшли односельці та представники місцевої влади. Мітинг розпочався з панахиди, спільної молитви і виступу старости округу Михайла Михальця. Згадуючи жахіття Другої світової війни, промовці наголошували, що нині український народ знову бореться проти жорстоких і підступних окупантів, які подібно до нацистів тероризують мирне населення нашої країни.

«На жаль, історія повторюється: російські загарбники розпочали страшну війну, яка забирає життя кращих синів і дочок України. Вірю, що нам вдасться перемогти, вистояти в цій нерівній боротьбі, адже ми — українці. Ми вільний та сильний народ, у генетичній пам’яті якого викарбувана свобода», — наголосив заступник олевського міського голови Юрій Данюк.

Завершився мітинг-реквієм хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника загиблим односельцям над братською могилою жертв Копищенської трагедії.

Житомирська область.

Фото зі сторінки Олевської міської ради у Фейсбуці.