Народні депутати збирають пропозиції щодо відзначення на державному рівні значущих подій, ювілеїв видатних історичних постатей, діячів культури, мистецтва, освіти, науки та інших галузей. Свої ідеї щодо цього можуть запропонувати народні депутати, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, установи та організації, повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Пропозиції повинні відповідати таким критеріям. Це мають бути пам’ятні дати та ювілеї, які мали вагу в громадсько-політичному житті країни. Події, які стосуються України, її історії та території і мають загальнодержавний, а не локальний рівень. Дати треба вказувати за новим стилем.

До цього переліку пам’ятних дат та ювілеїв увійдуть події, що починаються з 50 років. Для історичних подій і річниць організацій та установ обирають 25-річний інтервал: 50-річчя, 75-річчя, 100-річчя тощо. А для ювілеїв видатних людей — 10-річний інтервал. Також на державному рівні вшановуватимуть тих видатних особистостей, які відійшли у вічність. А за дату обиратимуть їхні дні народження. Такі норми містить указ Президента «Про впорядкування відзначення пам’ятних дат і ювілеїв» № 1116/95 від 2 грудня 1995 року.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики прийматиме пропозиції до 13 жовтня 2023 року включно.

Нагадаємо, 14 липня Верховна Рада змінила три святкові дати. Різдво Христове в Україні відзначатимуть 25 грудня замість 7 січня. День Української Державності буде 15 липня замість 28 липня, а День захисників і захисниць України святкуватимемо 1 жовтня замість 14. Парламентарії ухвалили таке рішення, щоб «відмовитися від російської спадщини».

На знімку: Микита Потураєв, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України.