Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення зміни до статті 171 Житлового кодексу Української РСР щодо впорядкування розселення громадян приватних житлових будинків у зв’язку з викупом земельних ділянок для потреб держави або місцевих громад.
Законопроектом (№2380) пропонується викласти ст. 171 Житлового кодексу в новій редакції, привівши її у відповідність із законами «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» та «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності». Зокрема, передбачається встановити еквівалентність площ приватних житлових будинків, котрі заплановані до знесення, та площ житла, що надається як компенсація, а також закріпити межі перевищення такої компенсації не більш як на 50 відсотків.
Під час обговорення необхідність прийняття законопроекту обгрунтовувалася тим, що відселення громадян із приватних житлових будинків у зв’язку з реконструкцією вулиць, прокладанням комунікацій або створенням інших інфраструктурних об’єктів, знесення старих аварійних будинків потребує залучення значних коштів із місцевих бюджетів. Особливо це стосується великих міст із значною ринковою вартістю таких об’єктів та відповідних земельних ділянок, а також із недобросовісними діями окремих мешканців, які спекулюють правом на отримання рівноцінного житла у разі знесення старого.
Народні депутати наголошували на необхідності подолати правовими засобами негативну ситуацію, яка склалася у цій сфері.
Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, дасть змогу забезпечити практичну реалізацію проектів реконструкції кварталів, вулиць, знесення старих будинків та поліпшення житлових умов громадян, що відселяються.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.