Його внесено до реєстру «Стародавні дерева України». Рослина-велет має висоту 22 метри й обхват стовбура — майже 10 метрів, обсяг крони — 24 метри. Цей дуб є свідком видатних історичних подій, що визначали долю Європи. Він бачив воїнів європейських держав, що йшли на Хотинську битву 1621 року змагатися з Османською імперією. Біля нього у Першу світову прокладали Брусилівський тракт.

Працівники Колінківецького лісництва поспілкувалися з місцевими довгожителями. Ті розповідають легенди про дуб. Кажуть, що колись на місці, де він росте, була ціла алея. З’явилася вона як самосів — природне опадання жолудів. Подейкують, що біля дерева тинялася навіть сумнозвісна імператриця катерина II.

У 2018-му під час грози у 600-річний дуб влучила блискавка, але він вистояв. Та від вогняного удару відійшла кора, і вздовж стовбура утворилася смуга оголеної деревини. Біля нього лісівники збудували православну капличку. Поруч є криниця з холодною джерельною водою.

За народним повір’ям, вікові дуби мають цілющу енергетику, яка додає сили, наснаги досягти бажаного тому, хто відпочиває під ним.

Ольга РЖЕПЯНСЬКА, керівник пресслужби Подільського лісового офісу.

Фото надано автором.