Кожна висаджена рослина символізуватиме загиблого воїна. З такою пропозицією виступила Платформа пам’яті «Меморіал». Ця організація збирає історії про загиблих військових.

Мета акції — висадити на території всіх освітніх закладів України калинові алеї. Кожен кущ символізуватиме одну загиблу людину, яка віддала своє життя за країну. Але йдеться не лише про збереження пам’яті полеглих, а й підтримку тих, хто переживає горе втрати, та формування національної пам’яті, «яка допоможе нам зцілитися, ніколи не забувши людей, чиє життя відібрали росіяни».

Для реалізації задуму платформа «Меморіал» запустила краудфандингову кампанію. Хочуть зібрати 72 тисячі гривень. Цих грошей, підрахували організатори, має вистачити, щоб забезпечити саджанцями, інформаційними таблицями та буклетами про догляд за калиною 50 освітніх закладів у різних куточках України. Логістичні витрати за свій кошт забезпечить «Нова пошта», яка підтримала ідею.

Подати заявку на участь може кожен державний чи приватний освітній заклад України, заповнивши відповідну анкету, а вже 29 вересня, напередодні Дня захисників і захисниць України, учні разом з учителями висадять калинову алею на подвір’ях своїх закладів.

Як наголошують організатори, Алеї Героїв мають стати місцем вшанування пам’яті загиблих, місцем, де школи зможуть проводити пам’ятні заходи. Якщо вдасться зібрати більшу суму, відповідно вдасться залучити більше шкіл.