«У разі пізнього звернення лікарю доводиться мати справу з важкими випадками раку. При карциномі щитовидної залози здійснюють тотальну екстракапсулярну тиреоїдектомію — повне видалення органа, яке супроводжується також видаленням лімфатичних вузлів шиї.

Особливість ведення цього захворювання в занедбаній формі полягає в ускладненні оперативного втручання, оскільки в переважній більшості при таких випадках суттєво порушується анатомія залози. Відбувається вростання пухлини в лімфатичні вузли, навколишні м’язи шиї, нервові волокна, судини тощо», — розповідає лікар-хірург, ендокринний хірург вищої категорії хірургічного підрозділу ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня», доцент кафедри хірургії БДМУ № 1, член Асоціації ендокринологів Буковини Олександр Білоокий.

Медик розповів, що нещодавно хірурги мали в практиці випадок, коли пацієнтці довелося видаляти карциному щитовидки розміром 18—20 сантиметрів. «Зважаючи на великий розмір пухлини, під час хірургічного втручання було важко дістатися до самої залози, лімфовузлів, а також був великий ризик пошкодження зворотного гортанного нерва. Відтак операцію доводилося проводити в декілька етапів. Завдяки застосуванню новітніх методик вдалося успішно завершити хірургічне втручання і досягти достатнього косметичного ефекту.

Папілярна карцинома щитовидної залози — це злоякісна пухлина, яка утворюється з клітин цього органа. Патологія становить 80% серед усіх видів раку щитовидної залози. Пік захворюваності припадає на 45—60 років, але статистика свідчить про те, що рак щитовидки може з’являтися у пацієнтів усіх вікових категорій», — стверджує хірург.

За словами медика, пухлина щитовидної залози не є агресивною. Це утворення може багато років не рости і не метастазувати в інші органи, що обумовлює пізнє звернення хворих по медичну допомогу. Відтак у більшості випадків злоякісні новоутворення у пацієнтів виявляють у занедбаних станах, коли хвороба вже створює не тільки косметичний дефект, а й завдає суттєвих проблем зі здоров’ям та призводить до порушень процесів життєдіяльності — дихання, ковтання, мовлення тощо.

Лікар зазначає, що сучасні методики діагностики дають змогу розпізнати рак на ранніх стадіях, і можна якомога раніше розпочати лікування. Завдяки своєчасному оперативному лікуванню та комплексній терапії хворобу вдається здолати й пацієнт може прожити довге повноцінне життя.

«Діагностика утворень щитоподібної залози можлива на етапі, коли ускладнень ще не має, й полягає вона у проведенні УЗД. Це дозволяє виявляти вузли малих розмірів, оцінювати їхню структуру. У низці випадків уже при проведенні УЗД досвідчений лікар може запідозрити, що вузол має злоякісну будову. Опісля пацієнту проводять тонкоголкову біопсію, яка дає змогу визначити тактику лікування», — наголошує фахівець.

Медики нагадують, що ці методи діагностики доступні у Чернівецькій обласній клінічній лікарні.

Чернівці.

Фото надано адміністрацією обласної лікарні.