У Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка відкрився «Австрійський альпійський сад». Він став продовженням планів цієї наукової установи з формування на своїй території садів світу. Посприяли у виникненні оази Посольство Австрійської Республіки в Україні та Федеральне відомство садів і парків цієї держави. Як було зауважено під час відкриття, це своєрідний символ для налагодження зв’язків і становлення зеленого місточка між Західною і Східною Європою.

Сад представлено двома експозиціями. У першій змодельовано верхній пояс хвойних лісів, субальпійський пояс та альпійські луки гірського масиву Ракс північних Альп, що поблизу Відня. Флору Австрійських Альп у Києві представляють сосна чорна та сосна гірська, ялівець сибірський, а ще едельвейс альпійський, альпійські лугові трави тощо. А нижня експозиція — це ботанічна колекція альпійських рослин. Місце для саду віднайшлося майже ідеальне — тут колись був оборонний вал і його нинішній ландшафт дуже нагадує альпійські рельєфи.

Як відомо, це вже не перша така оаза в Національному ботанічному саду. Спочатку були «Українські Карпати», а торік з’явився «Корейський традиційний сад». Утім, як зазначила вчений секретар цієї наукової установи Ніна Смілянець, усі ці експозиції не є сталими, вони щоразу доповнюються новими рослинами, розширюються, набувають якихось нових рис. Приміром, нині в корейському саду буяє квітник, що має форму півострова, на якому розташовується ця країна. Тим часом, як було сказано під час відкриття, науковці продумують уже нові варіанти розширення своїх експозицій.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.