Як йдеться в офіційному повідомленні, оприлюдненому в п’ятницю, «Єврокомісія після аналізу даних щодо впливу експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС дійшла висновку, що завдяки тимчасовим заходам, запровадженим 2 травня 2023 року, викривлення ринку в п’яти країнах-членах, що межують з Україною, зникли».

А «конструктивна позиція всіх учасників координаційної платформи (яка об’єднала Україну, Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію, Словаччину та ЄК) допомогла вирішити конкретні проблеми та забезпечила те, що експорт до третіх країн за межами ЄС йде та навіть збільшується».

Водночас наголошується, що Україна має одразу забезпечити «ефективний контроль за експортом чотирьох груп товарів» та «погодилася запровадити будь-які правові заходи (приміром, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути» «нового сплеску» поставок зерна до сусідніх країн.

А Європейська комісія, в свою чергу, обіцяє утримуватися від запровадження будь-яких обмежень, доки дієві заходи з боку нашої держави працюють. Утім, Словаччина, усупереч позиції Брюсселя, і надалі продовжила часткове блокування імпорту українського збіжжя, Польща ввела додаткові заборони на наші борошно та корми, а Угорщина заявила, що не хоче бачити на своїй території ще низки продуктів, про які раніше не йшлося, включаючи м’ясо.

Тим часом Україна намагається повернутися до експорту агропродукції морем. Перші цивільні іноземні судна попри небезпеку потрапити під обстріли з боку рф наважуються заходити до глибоководних гаваней Одещини. Як повідомив віце-прем’єр з відновлення України — міністр у справах громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, балкери Resilient Africa та Aroyat скористалися маршрутом до порту «Чорноморськ» під завантаження майже 20 тис. тонн пшениці для країн Африки та Азії. Судна — під прапором Палау, а їхні екіпажі складаються з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України.

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор раніше використовувався для евакуації суден, які перебували в українських портах «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний» на момент повномасштабного вторгнення.

Так, у суботу, інформує Олександр Кубраков, з «вимушеного полону» вирвався балкер Puma (Кайманові острови) з 14 тис. тонн ріпаку та 16 тис. тонн металу. Судно ще 19 лютого 2022 року зайшло до Одеського морського порту та не могло покинути його через початок бойових дій та закриття відповідних районів Чорного моря.

Підготувала Галина КВІТКА.