Ситуація з експортом у сусідні країни ЄС — нині це питання № 1 у наших аграріїв та суспільстві. Тому на засіданні Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, поінформував його очільник Олександр Гайду на своїй сторінці у Фейсбуці, обговорили рішення Польщі, Словаччини та Угорщини на національному рівні впровадити заборону на імпорт українського продовольства.

— Наразі всі відповідні органи ведуть перемовини з керівництвом сусідніх європейських держав. Маємо досягнути спільних рішень, аби експорт українського збіжжя тривав без всіляких заборон, — зазначає Олександр Гайду. — Сусіди мають розуміти умови, в яких працює наш агросектор. Питання безперебійного експорту важливе не тільки для наповнення державного бюджету, а й для нормального функціонування наших фермерських господарств. Сподіваюся, у найближчі дні досягнемо консенсусу з партнерами.

Також Олександр Гайду наголосив, що транзит нашого зерна через ці держави не обмежується. Тож українське збіжжя все одно вивозиться в інші країни.

Загалом усі прикордонні чотирнадцять переходів щодоби передають на сусідні держави 491 вагон із зерном та продуктами переробки, поінформував під час наради з аграріями заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов. За тиждень цей показник зменшився на 5 вагонів, або 1%. Є невелике просідання по Словаччині. Польща збільшила транзит зерна (до 104 вагонів на добу, +7 до минулого тижня). Але не приймає оформлені як імпорт макуху і шрот, які з 16 вересня розпорядженням міністра розвитку та технологій РП Вальдемара Буди внесено до «Переліку сільськогосподарської продукції, що підлягає забороні ввезення з України на територію Республіки Польща».