Такі тенденції обстоює голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Андрій Богданець. Цієї позиції він притримується з самого початку своєї депутатської діяльності. За його словами, інновація аграрного сектору економіки України має полягати у впровадженні «зелених» технологій, органічного виробництва та глибокої переробки вирощеної продукції, тобто формуванні ланцюжка високої доданої вартості.

Саме така ідеологія, наголошує народний депутат, закладена в розроблений спільно з фахівцями-практиками законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки розвитку виробництва та переробки продукції тваринництва» (реєстр.   № 7072). Його мета — створити м’ясо- та молокопереробним підприємствам, які легально працюють у галузі, додаткові фінансові можливості для запровадження глибокої переробки сільгосппродукції, відходів агропромислового виробництва та їх утилізації, будівництва відповідних виробничих потужностей тощо.

Також документом пропонується у чинному законодавстві, зокрема, прописати: «Справедливість державної підтримки сільського господарства України забезпечується шляхом пропорційності розподілу її сум та обмеження максимального обсягу підтримки одному виробнику сільськогосподарської продукції, при цьому перевага при її отриманні надається видам діяльності, які одночасно характеризуються вищими показниками доданої вартості, нижчими показниками економічної ефективності (рентабельності діяльності) та тривалішим періодом окупності інвестованого капіталу. Перелік видів діяльності (класи КВЕД), яким надається перевага при отриманні державної підтримки у поточному бюджетному році, затверджується рішенням Кабінету Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики».

На галузевому форумі виробників та переробників свинини «Зерно. Свині. М’ясо» Андрій Богданець (на знімку) окреслив можливості, які відкриються перед аграрним сектором після ухвалення цього законопроекту. Понад двісті учасників заходу, котрі представляли провідні українські агрокомпанії, ділилися своїм баченням розвитку галузі, її перспективами та проблемами, що потребують якнайшвидшого розв’язання.

Народний депутат переконаний: спільними зусиллями влади та бізнесу більшість гострих питань вдасться вирішити, а свинарство, як важлива галузь для забезпечення продовольчої безпеки держави, отримає нові можливості для успішного розвитку.

Фото з фейсбук-сторінки Андрія Богданця.