Не треба бути великим експертом в економіці, щоб розуміти, що ціни на основні продукти, товари та послуги нас не надто радуватимуть. Серед чинників, які виступають проти подешевшення — січневі свята. Збільшення попиту дає можливість продавцям диктувати свої умови. Зима також підігріває ціни, приміром, на овочі та фрукти, які потрапляють у продаж з буртів, погребів, сховищ та холодильників. Споживачеві доводиться доплачувати за їх зберігання. А у разі запровадження пропонованого урядом додаткового імпортного збору (на продукти харчування — 10%, промислові товари — 5%), закордонні товари в Україні стануть ще дорожчими. Але є і стримуючі для цінників фактори. Один з головних — споживчі інтереси лімітуються наявністю грошей у наших кишенях. Невисока платоспроможність середньостатистичного споживача стримує апетити реалізаторів.

Бензин та дизпаливо

На тлі тотального здешевшання у світі нафти, на бензини і дизельне паливо на вітчизняних заправках не прогнозується великих цінових коливань. Значного зростання очікувати не варто, адже водії й так платять до неможливого багато, чимало автолюбителів вже відмовилися від послуг АЗС, поставили своїх залізних коней у гаражі та на стоянки до кращих часів й пересіли на громадський транспорт. У разі збільшення ціни на заправках, загін водіїв, які перекваліфікувалися на пішоходів, ще зростатиме, що позначатиметься на прибутках вітчизняних королів бензоколонок. Іншими словами, на цінниках можна малювати й тридцять гривень за літр «горючки», але хто ж за такі гроші заправлятиметься? Реалізаторам також доводиться зважати на Антимонопольний комітет, який погрожує штрафами за невиправдано високі ціни і змову основних гравців на ринку пального. Держава, хоче вона того чи ні, мусить контролювати бензин та солярку, які в умовах військового протистояння стають стратегічним товаром і мають перебувати у зоні підвищеної уваги.

Борошно

Дорожчатиме, але незначно. Ціни на цю позицію стримує непоганий цьогорічний врожай зернових. Тим паче, що цінники на цей товар з літа уже не раз переписувалися у бік зростання.

Хліб

Спекулятивним інтересам і тут розгулятися важко, адже недарма про хліб кажуть, що він — продукт номер один. Соціальні катаклізми владі, особливо тепер, ні до чого. Тому популярні «соціальні» сорти якщо й подорожчають, то на копійок 30—40.

Крупи

Звичайні гречка і рис спокійно взяли планку у 20 гривень за кілограм. Тож стають дедалі недоступнішими для пересічного споживача. Одне тішить: зростати цінам у цьому сегменті немає куди. Хто тоді купуватиме?

Овочі та фрукти

На борщовий набір і надалі утримуватимуться відносно невисокі ціни — через щедрий цьогорічний урожай та обмеження з боку Росії на ввезення української рослинницької продукції. Хоча, щоб мати можливість продавати взимку вітамінну продукцію, треба вміти її зберегти. А це — додаткові витрати, які, як вже мовилося вище, лягають на споживача.

Ринок помідорів та огірків, який у цю пору традиційно заповнюється за рахунок імпорту, збідніє асортиментом — торговці не поспішають з поставками, бо не впевнені, що ті ж таки томати матимуть збут у збіднілого населення.

Молоко та молокопродукти

Переважно залишатимуться в цінах грудня. Після Новорічно-різдвяних свят  молочний ринок традиційно впадає в «сплячку» — принаймні до середини січня, зазначає «Інфагро». Відповідно і закупівельні ціни на молоко утримуватимуться на нинішньому рівні.

Імпорт молочних продуктів, зважаючи на курсові коливання іноземних валют, залишатиметься незначним. Втім, на українському ринку й під час кризи знаходять покупця і вишукані сири з далекого зарубіжжя, і білоруська згущенка.

Соняшникова олія

Дорожчатиме, але повільно. Підприємства-виробники стримуватимуть стрімке підвищення цін на бутильовану олію усередині країни. Збільшення за останні три-чотири місяці майже удвічі закупівельних цін на соняшник уже відобразилося у вартості сирої олії. Не сприяють ефективній роботі переробних підприємств обмеження щодо використання електроенергії, а також віялові відключення струму, особливо якщо напруга у мережі зникає без попередження.

Цукор

Поруч з недорогим цукром по 9—10 гривень за кілограмову упаковку пропонуватиметься і солодкий пісок по 14—15 гривень. Торгівля реалізуватиме і ваговий цукор — хоча нерідко прийнятну ціну у 8—9 гривень за кілограм продавці забезпечують за рахунок підвищеної вологості такого продукту. Дефіцит цукру, схоже, найближчим часом не загрожує. Буряків посіяли цьогоріч більше, ніж у 2013-му, вродили солодкі корені рясно, цукристість була високою, майже на усій площі їх вдалося вчасно зібрати і вивезти на переробку. Як результат, цукру вже виробили, за даними Мінагрополітики, 1,9 млн. тонн — у півтора разу більше, ніж у сезоні-2013. А річне споживання через втрату ринку Криму і частково Донбасу скоротиться до 1,5—1,6 млн. тонн. Спад у кондитерській промисловості, на яку донедавна припадала майже третина використаного у країні цукру, може призвести до ситуації, що пропозиція солодкого піску мало не вдвічі перевищуватиме попит. Цукрозаводи, звісно, щоб уникнути надлишку продукції на ринку і не спрацювати у збиток через низькі ціни реалізації, притримуватимуть білі кристали до «дефіцитніших» часів та шукатимуть можливості для поставок за межі держави.

М’ясо

Залишатиметься у цінах грудня. Висока вартість відгодівлі стимулюватиме, приміром, забій свиней, вирощених улітку-восени, коли була нижча собівартість кормів.

Ціни на тушки бройлера на рівні 32—35 гривень за кілограм ще до нового року стримували попит на «бюджетну» курятину. Вартість домашньої птиці, зокрема качок та гусей, варіюється від 75—100 гривень за кілограм у столиці до 40—50 гривень на сільських та районних базарах.

Алкоголь

Є надія, що ціни на вітчизняну виноробну продукцію залишаться на рівні цьогорічних. Проте, це можливо, зазначають у корпорації «Укрвинпром», виключно в разі неприйняття нищівних для галузі нововведень. У галузевому об’єднанні сподіваються, що політична лінія уряду буде в 2015 році спрямована на підтримку національного товаровиробника. А депутатські ініціативи не міститимуть загрозу для подальшого виробництва, конкурентоспроможності українських виноробів. В «Укрвинпромі» воліють, щоб зміни, що вносяться новими законопроектами, збігалися з підходами ЄС: приміром, хочуть домогтися скасування ліцензій та акцизів на виноробну продукцію, яких в ЄС немає. А в Україні, мовляв, навпаки — вартість ліцензії з 2015 року збираються збільшити в п’ять разів: з 500 000 гривень до 2 500 000, а акциз — на 168%.

Ліки

На жаль, і надалі залежатимуть від курсу долара та євро. Чимало імпортних медикаментів за останній рік уже подвоїли свої гривневі ціни. Вітчизняні препарати не так помітно, але теж дорожчають - під час їхнього виробництва переважно використовують імпортні складові, на придбання яких теж потрібна валюта.

Транспортні послуги

Анонсоване підвищення тарифів у столичному громадському транспорті вже підштовхнуло угору вартість проїзду в маршрутках. І недешеве пальне, і зростаючі витрати на ремонт та обслуговування рухомого складу не дає шансів для стабільності цін. Самі транспортні засоби теж неухильно дорожчають, тож через рік-другий тарифи зростатимуть через необхідність оновлення машин.

До речі, київською владою оголошено конкретну дату збільшення проїзду до 3 гривень у наземному транспорті та до 4 гривень у метро. Ця прикрість для пасажирів відбудеться 1 лютого.

Житлово-комунальні послуги

У січні залишатимуться на рівні попереднього місяця. Грудень цьогоріч видався не особливо холодним, тож вартість опалення не шокуватиме -принаймні мешканців квартир, які встановили у будинку загальний лічильник на тепло.

Туристичні послуги

На першу половину січня зазвичай путівки до популярних оздоровниць дорожчають. Незважаючи на економічну скруту, є попит зустріти Новорічні свята в екзотичних країнах або на вітчизняних гірськолижних курортах. Але вже з другої половини місяця пропозиції навряд чи перевищуватимуть грудневі, коли, приміром, проживання у знаних закарпатських санаторіях коштує лише 80 гривень за добу.

Валюта

У січні, принаймні у першій половині, значних курсових коливань не прогнозується. Долару не «вигідно» дорожчати, бо народ масово нестиме до обмінників гривню, аби достойно відсвяткувати. Тож для валютних спекулянтів настають золоті часи. Стримуватиме гривневий обвал, принаймні на початку року, й заявлений урядом прогнозний для Держбюджету-2015 курс у 17 гривень за долар. Але дуже на це розраховувати не варто.

 

Прогнози збирала Галина КВІТКА.