— Область має достатній для досягнення цієї цілі логістичний, ресурсний, виробничий та людський потенціал. Пріоритетне завдання — ефективне використання цього потенціалу, — каже заступник начальника Рівненської ОВА Ігор Тимошенко (на знімку).

Він розповів, що одним із ключових пріоритетів розвитку економіки Рівненщини є забезпечення комплексного та ефективного використання природних сировинних ресурсів області. А такі ресурси є.

— В області 600 родовищ 18 видів корисних копалин. Рівненщина — один із найбільших серед регіонів виробників будівельного каменю. Експлуатується значна кількість родовищ торфу, будівельного піску, піску для виробництва скла, сировини для виготовлення цементу, цегли, вапна. Є унікальні поклади бурштину, — аргументує Ігор Тимошенко.

Понад 40 відсотків області вкрито лісом. Лісовий фонд області — 818,6 тисячі гектарів. Запаси деревини — 112 млн куб. м, а щорічний обсяг заготівлі — 1,1 млн куб. м.

Промисловий потенціал регіону значною мірою базується на власній сировинній базі. Це передусім деревообробна та меблева промисловість, а також виробництво будівельних матеріалів і скловиробів, а також харчова та видобувна промисловості.

— За участю провідних європейських експертів під час розробки Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2027 було сформовано пріоритети смарт-спеціалізації регіону: меблева та деревообробна промисловості, логістика, ІT-сектор, поглиблена переробка сільськогосподарської продукції, органічне сільське господарство, ягідництво та садівництво, — продовжує Ігор Тимошенко.

Одним із п’яти пріоритетів смарт-спеціалізації економіки регіону визначено саме деревообробну та меблеву промисловість. Це стало результатом детального аналізу потенціалу та перспектив розвитку галузі.

Адже деревообробна та меблева промисловість є однією з визначальних і найбільш високотехнологічних галузей господарського комплексу Рівненської області. Високотехнологічність значною мірою пов’язана з тим, що власниками провідних підприємств галузі є відомі міжнародні компанії, які активно запроваджують у регіоні передові технології та сучасні форми організації виробництва і збуту продукції.

— Лише за останні роки у підприємства цих галузей господарського комплексу Рівненщини залучено 400 мільйонів євро інвестицій. Отож меблевики та деревообробники області є одними з найбільших та найсучасніших виробників відповідної продукції в Україні, — каже Ігор Тимошенко.

Провідні підприємства цих галузей об’єднані в ініційований обласною військовою адміністрацією меблевий кластер. Це дало можливість серед іншого налагодити належну виробничу кооперацію учасників кластера, сприяло узгодженню їхніх позицій щодо ринків збуту продукції та постачання сировини, а також взаємовідносини з державними органами.

Враховуючи позитивний досвід меблевого кластера, такий підхід впроваджується і в інших пріоритетних напрямах смарт-спеціалізації, зокрема в ІТ-секторі. Учасниками Рівненського ІТ-кластера є 30 суб’єктів господарювання, де працюють понад три тисячі фахівців.

Є напрацювання і в агропромисловому комплексі. Зокрема, це розвиток сімейних тваринницьких ферм. За останній період у розвиток тваринницької галузі інвестовано 400 млн грн.

Рівненською ОВА ініційовано координаційну платформу Rivne work hub для оперативного вирішення питань навчання кваліфікованих кадрів відповідно до потреб місцевого бізнесу. Для підготовки робітничих кадрів в області відкрито 31 сучасний навчально-практичний центр, а також Центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Розвиток економіки області передбачає пошук та залучення необхідних інвестиційних ресурсів. Створення сприятливих умов для залучення інвестицій — це передусім підготовка належним чином документально оформлених пропозицій земельних ділянок та об’єктів нерухомості.

У межах реалізації Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») здійснено формування та наповнення електронного каталогу даних на геопорталі.

Наразі на геопорталі розміщено інформацію про 27 земельних ділянок Рівненської області, придатних для створення та функціонування індустріальних парків, та про 102 об’єкти нерухомості, які є потенційно привабливими для інвесторів.

Як свідчить світовий досвід, саме індустріальні парки є одним з найефективніших каталізаторів економічного розвитку. На сьогодні в регіоні вже є три індустріальні парки у трьох громадах.
Завдяки налагодженню партнерських взаємовідносин влади і бізнесу, реалізації відповідних державних та регіональних програм забезпечено адаптацію економіки області до роботи в умовах воєнного стану.

— Є позитивні результати і в зовнішньоекономічній діяльності. 82 відсотки експорту спрямовується до країн Європейського Союзу. Це величезний, стабільний, платоспроможний ринок, однак вкрай вимогливий до якості продукції та дисципліни поставок. І якщо продукція багатьох рівненських виробників має там попит, отже, і продукція, і експортер відповідають європейським стандартам, — з гордістю каже Ігор Тимошенко.

Досвід Рівненщини із залучення інвестицій у вересні вивчали народні депутати — члени Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради України.

Рівне.

Фото автора.