Первомайськ має унікальну історію. Своєрідність її полягає в тому, що місто утворене з трьох поселень, які належали до трьох різних держав — Запорозької Січі, Туреччини та Польщі. У різні часи ці окремі частини міста мали такі назви, як Богопіль, Ольвіополь та Голта.

А до 1782 року Первомайськ мав назву Орлик. Навесні 1676-го гетьман Війська Запорозького Іван Самойлович направив козака Степана Підстреленого із завданням підшукати в гирлі річки Синюха поблизу польського й османського кордонів місце для будівництва укріплення. Того ж року й було побудовано фортецю у вигляді правильного восьмикутника. Козаки назвали своє укріплення Орлик (від назви місцевого урочища). Територія увійшла до складу Бугогардівської паланки Запорозької Січі.

Цілком логічно, що нині під час процесів, пов’язаних з перейменуванням населених пунктів, Первомайськ мав би повернути свою історичну назву — Орлик. Тим паче що вона б нагадувала про видатну постать, автора першої української Конституції Пилипа Орлика, який увійшов в історію як державний, політичний, військовий діяч.

Натомість навколо варіантів назв міста тривають бурхливі обговорення, до яких долучаються журналісти, краєзнавці, історики, громадськість, громада міста.

У Первомайську вже проведено попередню роботу щодо зміни назви міста. 18 вересня 2023 року на черговому засіданні комісії з перейменування при міській раді розглядалися пропозиції громадян міста щодо визначення назв для перейменування Первомайська. Під час обговорень з метою усунення суперечок під час визначення нової назви міста комісія ухвалила рішення не брати за основу колишні назви частин міста — Ольвіопіль, Голта, Богопіль.

Комісія доручила краєзнавцям та історикам міста, провести спільне засідання круглого столу на базі «Первомайського краєзнавчого музею» і запропонувати назви, які б відповідали історичним подіям міста, відображали характер і географічний стан. За результатами круглого столу краєзнавці визначили такі варіанти, як Богославськ, Вінграновський, Орлик, Орель, Трикуття, які було розглянуто на засіданні комісії з перейменування на початку листопада цього року.

У результаті визначені дві назви Богославськ і Орлик, які своєю чергою подано на громадське обговорення шляхом розміщення на офіційному сайті Первомайської міської ради та у соціальних мережах Телеграм і Фейсбук. Прихильники назви «Богославськ» пояснили, що, мовляв, кожна літера у назві слова відповідає трьом частинам міста, а також назвам річок — Богополь, Ольвіополь, Голта, Орлик, Синюха, Гілея, Вода (місто на воді), Синюха, Кодима.

А народний депутат України від Первомайщини по 131-му виборчому округу Максим Дирдін запропонував свої варіанти назви міста. «На моє депутатське звернення від 1 листопада 2023 року голова зібрав комісію щодо перейменування міста. Комісія скасувала рішення від 1 листопада цього року щодо двох найменувань міста — Богославськ та Орлик», — повідомив народний депутат. Нині комісія ухвалила остаточне рішення винести на громадське обговорення шість назв — Ольвіополь, Богополь, Голта, Ольвія, Орлик та Богославськ.

Наступними кроками до остаточного перейменування будуть громадські обговорення та обговорення на засіданнях комісії з питань найменування та перейменування об’єктів топоніміки. Назву, що отримає найбільше схвалення серед мешканців Первомайської громади, буде винесено на затвердження сесії міської ради.

Якщо ж містяни не дійдуть остаточної згоди до 24 січня 2024 року, свою назву їм запропонує Верховна Рада України, яку вона і затвердить. Первомайський міський голова Олег Демченко закликав містян виявити активність у виборі нової назви Первомайська. Адже саме від згуртованості мешканців залежить, чи це буде назва, обрана громадою, чи найменування, присвоєне без участі жителів Первомайська.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.