Це передбачають ухвалені в цілому законопроекти про внесення змін до перехідних положень Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони (№ 10341) та про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом окремих товарів оборонного призначення (№ 10342).

Законодавчі ініціативи, автором яких є народний депутат Данило Гетманцев, передбачають звільнення від податку на додану вартість вироблених в Україні та ввезених   з-за кордону радіолокаційних приладів, а також звільнення від оподаткування ввізним митом деякої продукції (полімерних листів для виробництва бронежилетів та відповідної фурнітури), що використовується у виробництві товарів оборонного призначення.

Обидва законопроекти підтримали понад 300 народних депутатів.

У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону «Про адміністративну процедуру»  (№ 10161), який усуває колізії між нормами цього закону та спеціальними законодавчими актами, а також наближає законодавство України до стандартів ЄС, де діють уніфіковані правила адміністративних процедур. «За» проголосували 318 народних депутатів.

Уряд, який є автором цієї законодавчої ініціативи, звернув увагу, що Закон «Про адміністративну процедуру» неодноразово був предметом правової експертизи фахівців Програми SIGMA та за наданими її фахівцями висновками відповідає європейським стандартам, зокрема, вимогам Європейської Конвенції про права людини, Рекомендації Ради Європи CM/Rec 2007(7) про належне управління, Хартії фундаментальних прав Європейського Союзу.

Нагадаємо, що Закон «Про адміністративну процедуру» набрав чинності з 15 грудня 2023 року, однак з його нормами потрібно узгодити десятки інших спеціальних законів, щоб привести їх до єдиних базових принципів. Ці зміни, зокрема, передбачають мінімізацію дублювання норм та спеціальних процедур (винятків) і максимальну уніфікацію адміністративних процедур, щоб громадяни та бізнес мали однаковий алгоритм відносин з державою.

Народні депутати підтримали низку проектів постанов: про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік (№ 10309); про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти (№ 10310); про присудження у 2023 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (№ 10112).

Після цього Верховна Рада розпочала розгляд у другому читанні законопроекту про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни (№ 7457).

Уряд, який є автором цієї законодавчої ініціативи, зазначає, що ці зміни розроблено на основі сучасних міжнародних досліджень та напрацювань, які підкреслюють важливість медичного застосування конопель.

Зокрема, експертний комітет Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з питань наркотичної залежності у червні 2018 року та у січні 2019 року опублікував звіти, в яких на підставі проаналізованих даних доклінічних та клінічних наукових досліджень дійшов однозначного висновку, що канабідіол (КБД) не є психоактивною речовиною, належить до природніх канабіноїдів, не призводить до стану наркотичного сп’яніння, не викликає залежності, не має серйозних побічних ефектів та має значний терапевтичний потенціал.

Утворений ООН незалежний Міжнародний комітет з контролю за наркотиками, що наглядає за дотриманням міжнародних конвенцій у цій галузі, у своєму звіті від 2019 року також вчергове наголосив на необхідності забезпечення доступності лікарських засобів, зокрема, щодо дозволу на використання конопель у медичних та науково-дослідних цілях.

Європейський моніторинговий центр з наркотиків та наркотичної залежності, що функціонує як агенція ЄС, яка досліджує питання наркополітики в державах-членах, у 2018 році оприлюднив оновлені рекомендації, у яких зазначив, що попри різні підходи щодо забезпечення доступу пацієнтів до ліків та препаратів, виготовлених із конопель, європейські держави та США, Канада, Австралія, Ізраїль поділяють тенденцію до розширення їхнього застосування для лікування та полегшення низки патологічних станів.

На сьогодні вченими підтверджена доцільність терапевтичного застосування конопель для понад 50 патологічних станів, зокрема, неврологічних захворювань та зменшення болю у хворих на онкологію.

Водночас українські науковці через закріплені у нашому законодавстві жорсткі обмеження не можуть вільно досліджувати канабіноїди та їхній вплив. Тож з огляду на зобов’язання України щодо гармонізації національного законодавства з регуляторними актами ЄС цим законопроектом пропонується переглянути питання законного контрольованого обігу промислових сортів рослин роду коноплі.

Нагадаємо, що в першому читанні цей законопроект було підтримано 13 липня 2023 року. Під час підготовки документа до другого читання було подано 894 поправки, 15 з яких було враховано Комітетом Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, а решту — відхилено.

У своєму висновку комітет рекомендував Верховній Раді за результатами розгляду в другому читанні ухвалити законопроект «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» в цілому.

Голосування за законопроект № 7457 відбудеться після розгляду усіх поправок народних депутатів.

Під час засідання присягу народного депутата склав обраний у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від партії «Батьківщина» Михайло Соколов. Він замінив у парламенті представника цієї політичної сили Віталія Данілова, який написав заяву про дострокове припинення повноважень народного депутата.

На початку засідання Голова парламенту Руслан Стефанчук оголосив, що новою представницею Президента України у Верховній Раді призначено народну депутатку Галину Михайлюк.


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.