Пленарне засідання розпочалося з доброї передріздвяної традиції — передачі Вифлеємського вогню миру. Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку вогонь передали народні депутати, які свого часу були пластунами, зокрема, Роман Лозинський, Наталія Піпа та Ярослав Юрчишин.

«Нехай кожного дня в кожному голосуванні, в кожному законопроекті буде більше єдності для Перемоги», — побажав під час виступу Роман Лозинський.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати в другому читанні та в цілому ухвалили (248 «за») законопроект «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» (№ 7457).

Законопроект регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжує вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.

Виробництво ліків жорстко контролюватимуть на всіх етапах. Вирощувати коноплю зможуть лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Національної поліції. Також кожен кущ матиме індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин до пацієнта. Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це нині відбувається з морфіном.

Закон має бути введено в дію через півроку після його опублікування.

Під час засідання.

Жодного голосу за проект не дали представники «Батьківщини» та «Європейської солідарності». Як зауважила співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко, фракція підтримувала законопроект у першому читанні з тим, щоб доопрацювати його до другого, але жодна поправка «ЄС» не була врахована.

«Ми підтримуємо використання канабісу для медичних цілей. Багато працювали з громадськими організаціями, які лобіюють прийняття цього закону. Але саме ці громадські організації так само закликали направити цей закон на повторне друге читання», — пояснила вона, додавши, що фракція також пропонувала спрямувати документ на повторне друге читання.

«Закон потрібен, щоб закріпити на законодавчому рівні можливість використання канабісу в лікувальних цілях, без ризику кримінальної відповідальності для лікарів, фармацевтів і пацієнтів. Але він не вдосконалює систему контролю за обігом. Документ містить багато взаємовиключних норм, коли одна стаття забороняє те, що дозволяє інша. Й рішення про те, яку норму використовувати, прийматиме слідчий поліції, що створює підстави для корупції», — зауважила І. Геращенко.

Верховна Рада також розглянула питання призначення членів Рахункової палати. Відбір кандидатів на чотири вакантні посади проводився Комітетом з питань бюджету і всі охочі могли спостерігати за цим процесом в онлайн-режимі на ютуб-каналі комітету.

«Онлайн-трансляція — це перший крок до прозорості відборів у члени Рахункової палати, який ми можемо зробити в межах і в спосіб, передбачений чинним законом», — зазначила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа, додавши, що вже розпочинається робота з напрацювання нового закону щодо реформування Рахункової палати. «Цей закон має стати фундаментом контролю за повоєнною відбудовою, тому представників громадськості до участі в робочій групі ми попросили делегувати RISE Ukraine — Coalition for Reconstruction. Також до участі запрошені представники міжнародної спільноти, зокрема європейські та американські партнери та проект SIGMA», — повідомила вона.

Зрештою, членами Рахункової палати на наступні шість років було призначено Єлизавету Пушко-Цибуляк, яка під час рейтингового голосування набрала 235 голосів, Сергія Ключка (231 голос), Ольгу Піщанську (235 голосів) та Кирила Клименка (238 голосів).

У першому читанні парламент підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування механізму передачі в державну власність приватних підводних гідротехнічних споруд, розташованих в межах акваторій морських портів» (№ 9573), який впорядковує відносини щодо фінансування і будівництва підводних гідротехнічних споруд та запроваджує механізм передачі таких споруд із приватної в державну власність.

Крім того, Верховна Рада ратифікувала низку міжнародних угод: про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії (№ 0214), який передбачає активне співробітництво в економічних, соціальних, культурних, технічних, наукових та адміністративних сферах; про ратифікацію Угоди між Урядом України та Міжнародною організацією права розвитку про заснування представництва Міжнародної організації права розвитку в Україні (№ 0230), яка надає пільги Міжнародній організації права розвитку (МОПР), звільняє її майно від мита, податків та інших обов’язкових платежів при імпорті чи експорті товарів для офіційного використання; про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку і співробітництва (№ 0235), яка відкриває шлях для економічного співробітництва через пільгові кредити від Кореї для проектів в Україні.

У цілому ухвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності» (№ 10307), який визначає правові засади застосування пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності в Україні з урахуванням дії воєнного стану. Документ також зобов’язує уряд протягом шести місяців розробити та подати до парламенту оновлений пакет законопроектів, які визначатимуть пріоритети розвитку науки, техніки та інновацій для повоєнної відбудови України.

Схвалення в сесійній залі дістала й постанова «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України».

Насамкінець депутати ухвалили проект постанови «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках» (№ 10291).

На початку пленарного засідання головуючий на пленарному засіданні повідомив про входження позафракційного народного депутата Анатолія Гунька до складу групи «Відновлення України».

ДОВІДКОВО

Вифлеємський вогонь миру — міжнародна щорічна скаутська акція до святкувань Різдва Христового, котра полягає у поширенні символічного вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.